Hlavní obsah

Starosta Prahy 5 Klíma rezignoval, radní obratem zvolili Richtera

Praha
Aktualizováno

Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09) ve čtvrtek oznámil, že rezignuje na funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil zdravotním stavem a ztrátou důvěry. O jeho odvolání přitom měli původně ve čtvrtek na mimořádném jednání zastupitelé hlasovat. Novým starostou nakonec zvolili jeho stranického kolegu Pavla Richtera.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Starosta Prahy 5 Radek Klíma z TOP 09 (na snímku z 15. října 2015)

Článek

„Rozhodl jsem se po zralé úvaze k rezignaci na funkci starosty, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem evidentně ztratil důvěru svého vlastního klubu, a i když důvody neznám, tak je to fakt. Za druhé se můj zdravotní stav nezlepšuje, ba právě naopak,” uvedl Klíma v e-mailu adresovaném zastupitelstvu, který má Právo k dispozici.

Klíma rovněž uvedl, že nechápe, proč nebylo čtvrteční jednání kvůli jeho zdravotnímu stavu o týden odloženo. Průběh zasedání, kde měl být odvolán, by podle svých slov stejně nemohl ovlivnit.

Jednání zrušil

Ve středu rozeslal zastupitelům dopis, že čtvrteční řádně svolané jednání ze zmíněných zdravotních důvodů ruší. S tím jeho oponenti nesouhlasili, nemá na to totiž podle nich zákonné právo.

Podle opozičního klubu ČSSD nemusí volba nového starosty platit, právě kvůli tomu, že Klíma jednání zrušil.

„Na jednání jsme se nedostavili, řídíme se tím, že jednání bylo zrušeno. Volba orgánů je právně nejednoznačná, nechceme pokračovat v tom chaosu,” řekl Právu předseda klubu ČSSD Jan Smetana.

Klíma se poprvé stal starostou v roce 2010, ani tehdy volební období nedokončil a byl odvolán. Po druhé se jím stal po volbách v roce 2014. V Praze 5 nyní vládne koalice TOP 09, ANO, ODS a Demokraté Jana Kasla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám