Hlavní obsah

Stapleton: Čeští chemici mohou chránit také Izrael

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký velvyslanec Craig Stapleton ve čtvrtek v Praze po projevu k česko-americkým vztahům poprvé uvedl, že česká protichemická jednotka může být v případě války s Irákem nasazena i na ochranu Izraele.

Článek

V odpovědi na otázku, zda je účast ČR ve válce jistá, když Rada bezpečnosti ještě nepřijala novou rezoluci, jíž si Praha klade za podmínku, Stapleton řekl, že čeští chemici mohou být nasazeni na ochranu Turecka nebo Izraele, či být podle potřeby vysláni do prvních linií.

Možnost nasazení českých vojáků v Turecku zmínil již ve středu bez dalších podrobností premiér Vladimír Špidla. I v případě Izraele může jít pro ČR o alternativu k přímé účasti na invazi, pokud ztroskotá snaha o přijetí druhé rezoluce o Iráku v Radě bezpečnosti OSN.

Stapleton v projevu k Iráku mj.uvedl, že "hrozba, kterou představuje Saddám Husajn, je zcela reálná a politická reprezentace České republiky si to plně uvědomuje". Zdůraznil, že "pokud Saddám neodzbrojí, a důkaz o tom od samého počátku může přinést jen on sám, je ozbrojený konflikt nevyhnutelný". Upozornil, že USA povedou válku proti diktátorovi i za cenu, že potrvá déle a vyžádá si oběti.

Reklama

Související články

Slováci prý půjdou do Iráku i bez Čechů

Slovenská protichemická rota by měla působit v rámci české jednotky dislokované v Kuvajtu. Pokud však česká vláda nedá souhlas k účasti svých chemiků ve válce,...

Chemici v Zálivu jsou očkováni proti antraxu

České ministerstvo obrany v současné době rozjelo očkování českých vojáků protichemické jednotky v Kuvajtu proti antraxu. Právě touto nebezpečnou látkou...

Výběr článků

Načítám