Hlavní obsah

Slováci prý půjdou do Iráku i bez Čechů

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská protichemická rota by měla působit v rámci české jednotky dislokované v Kuvajtu. Pokud však česká vláda nedá souhlas k účasti svých chemiků ve válce, podle vojenských představitelů slovenská jednotka možná zasáhne do bojů v Iráku bez českých vojáků.

Foto: kampocesku.cz

Lyžařský areál Bystré - Hamry

Článek

Česká strana se však domnívá, že Slováci by samostatně ve válce neobstáli. Státní tajemník slovenského ministerstva obrany Rastislav Káčer připustil, že bez českých vojáků by mohly nastat jisté technické problémy.

"Jednání totiž probíhala v tom smyslu, že bude vytvořena společná česko - slovenská jednotka," cituje deník Pravda Káčera. V případě neúčasti českých vojáků v útoku na Irák by však mohli být Slováci připojeni k jiné mezinárodní jednotce.

Jisté je, že slovenská jednotka nemůže působit samostatně a měla by logistické problémy. Slovákům by chyběly pohonné hmoty i strava. "Závislost na jiných jednotkách je běžná praxe. Téměř žádná jednotka není úplně autonomní a spoléhají se na mezinárodní spolupráci vojenských sil," říká Káčer.

Slovenský parlament s definitivní platností rozhodl o vyslání chemické jednotky v počtu 75 vojáků ve čtvrtek po bouřlivé debatě. Tento krok podpořili koaliční i část opozičních poslanců. Naopak proti vyslání jednotky byla část poslanců vládního Křesťanskodemokratického hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám