Hlavní obsah

Stanjura na dálku obhájil post prvního místopředsedy ODS

Aktualizováno

Ačkoli první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura na sobotním kongresu strany obhájil mandát, volby se osobně nezúčastnil. Důvodem je jeho náhlá izolace kvůli podezření na covid-19. Novinářům to řekl předseda strany Petr Fiala.

Foto: ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Stanjuru postihly zdravotní komplikace, a tak je v izolaci a čeká na výsledky testu na covid-19. V pátek se přitom pohyboval na kongresu mezi ostatními delegáty.

„Je na tom dobré, že pan Zbyněk Stanjura tady byl včera a mohl vystoupit. Takže jeho přítomnost na kongresu je zachována,“ řekl staronový předseda strany Petr Fiala.

Fiala s jednoznačnou podporou obhájil post šéfa ODS

Domácí

Odkazoval tak na jeho páteční vystoupení, kdy například hájil výdaje na armádu a pomoc ukrajinským uprchlíkům. „Určitě budeme rychleji zvyšovat výdaje na obranu. Určitě se musíme a chceme postarat o ty tisíce, dneska už statisíce ukrajinských uprchlíků,“ řekl v projevu delegátům.

Stanjura: Ať vládneme minimálně osm let 

Stanjura se tak vzhledem k okolnostem obrátil na delegáty s kandidátským projevem prostřednictvím videokonference. „Na jednu stranu bych mohl říct, že mám splněno,“ uvedl s tím, že byl po říjnových volbách členem vítězného týmu a stal se ministrem financí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Stanjura kvůli covidu vystoupil na kongresu jen přes video.

„Jedno vítězství mi nestačí. Máme ambici vyhrát i příští parlamentní volby. Udělejme vše proto, abychom tentokrát vládli minimálně osmi let,“ burcoval však Stanjura.

Zatímco Fiala obhájil svůj mandát již v poledne, zbytek vedení si delegáti volí odpoledne. Stanjura neměl ve volbě prvního místopředsedy strany protikandidáta, v tajné volbě získal 477 z 524 odevzdaných platných lístků.

„Don Pablo“ bavil kongres ODS. Za kritiku slíbil roky vězení

Domácí

Posty řadových místopředsedů obhajoval vedle ministra kultury Martina Baxy a šéfa resortu dopravy Martina Kupky také europoslanec Alexandr Vondra. Dále získal nominaci i Tomáš Goláň, který se jí však před delegáty vzdal.

Z dosavadního vedení ODS funkci neobhajoval pouze Miloš Vystrčil, který se před dvěma lety ujal vedení Senátu po úmrtí stranického kolegy Jaroslava Kubery.

Vzhledem k stávající velké převaze moravských straníků v čele občanských demokratů se podle dřívějších informací Novinek očekávalo doplnění vedení o šéfa pražského klubu ODS Zdeňka Zajíčka. Ten je nově i poradcem premiéra pro digitalizaci státní správy.

Lídrem pražské ODS i SPOLU pro komunální volby bude exprimátor Svoboda

Domácí

Všichni čtyři kandidáti na řadové místopředsedy byli nakonec zvoleni rovnou v prvním kole. Vondra, který na sebe při kandidátském projevu upozornil, když podobně jako před dvěma lety apeloval na vznik letecké základny v Ostravě-Mošnově, dostal 482 hlasů z 517 platných lístků. Baxa (425 hlasů), Kupka (470), pokračující ve funkcích, a nově Zajíček dnes uspěl s 458 hlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám