Hlavní obsah

STAN má problém, sponzorují jej firmy stíhaného podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti, které věnovaly hnutí STAN zhruba tři miliony korun, jsou propojené přes manažery a akcionáře. Jeden ze spolumajitelů zároveň čelí trestnímu stíhání v daňové kauze. Kvůli sponzorským darům se na mimořádné schůzi sešla ve čtvrtek Sněmovna, program si ale neschválila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Na sponzoring hnutí, který v částkách do 100 000 do 200 000 korun upozornila v polovině prosince MfDnes s tím, že za penězi stojí firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnosti, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily.

Jak ve čtvrtek doplnily Seznam Zprávy, jeden ze spolumajitelů firem je stíhán v daňové kauze. Sponzorské firmy jako WEEE, REMA Systém, DBK management či East Building jsou krom toho propojené jmény Davida Beneše, Karla Beneše a Ladislava Duška.

Starostům přišly vysoké dary od firem ve ztrátách

Domácí

Ekonomický deník v dubnu 2019 napsal, že policie obvinila společnost REMA Systém a další právnické subjekty, ale také jejich majitele z daňového úniku, který vznikl prostřednictvím předražené reklamy. Následně státní zástupci stíhání některých obviněných zrušili, ale některé subjekty nadále stíhá, ověřil server u zdroje z vedení policie. Pokračovat má stíhání Duška.

Sporný dar

Dar, který hnutí poslala společnost REMA, je podle některých právních názorů problematický, neboť tato společnost nebyla oprávněna poskytovat žádný dar politické straně či hnutí. Důvodem je skutečnost, že působí v oblasti recyklace elektroodpadu, kde to nyní zákon zakazuje. Jejím klientem je např. Samsung.

ON-LINE: Odvolání Rakušana neprošlo, schůze ke sponzorům STAN skončila

Domácí

Mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová nicméně poukázala na to, že kolektivní systémy, jaké provozuje i REMA Systém, se po přechodnou dobu řídí vedle zmíněného nového zákona i předchozím zákonem o odpadech. Ten je v tomto směru „měkčí” a žádná striktní omezení ohledně darů nestanovuje.

Spor o miliardu

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Hartel Havlíček (za ANO) si v souvislosti s případem vzpomněl, že společnost REMA se soudí se státem téměř o miliardu korun.

„Tato firma má otevřenou pohledávku vůči ministerstvu životního prostředí v nominální hodnotě 520 milionů. S dalším příslušenstvím to dnes už je téměř miliarda, o kterou se s ministerstvem soudí,“ citoval jej server iHned.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan přijetí darů hájí tím, že o trestním stíhání některých sponzorů vedení hnutí nevědělo.

Pnutí v PirSTAN pokračuje. Bartoš chce vysvětlit finanční dary Starostů

Domácí

Vysvětlení chtějí od koaličního partnera i Piráti, jejichž předseda Ivan Bartoš vyzval Starosty, aby dary, které mohou být problematické, hnutí vrátilo.

Společnost REMA Systém byla problematická i v minulosti, před lety například uvedla nepravdivé údaje, aby splnila podmínky licence k provozování kolektivního sběru elektroodpadu. Vyplývá to z vyjádření ministerstva životního prostředí. Podmínky vyžadují provozovat sběrné místo v každé obci nad 2000 obyvatel. Od České inspekce životního prostředí za to REMA dostala pokutu.

Firma kvůli licenci na sběr elektroodpadu uvedla nepravdivé údaje, tvrdí ministerstvo

Domácí

V seznamu sběrných míst firmy, kde mohou lidé odevzdávat dosloužilé elektrické spotřebiče, figurovaly desítky firem a institucí, které ve skutečnosti elektroodpad od veřejnosti nesbírají.

V seznamu sběren elektroodpadu jsou místa, která ho veřejně neberou

Ekonomika

Starou lednici nebo pračku by tak mělo být teoreticky možné odvézt například do Státní opery, Národního divadla, na Univerzitu Karlovu nebo do sídla Českého rozhlasu. Vyplývá to ze seznamu veřejných sběrných míst na webu ministerstva životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám