Hlavní obsah

STAN chce koalici do eurovoleb. TOP 09 je pro, lidovci váhají

Právo, dan

Celostátní výbor STAN vyzval lidovce a TOP 09, aby zvážili společnou kandidátku do evropských voleb, které proběhnou příští rok v květnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Článek

„Naprostou většinou jsme přijali výzvu vůči stranám, s kterými jsme v evropském klubu lidovců, tedy k TOP 09 a lidovcům, abychom postupovali společně v evropských volbách,“ řekl Právu šéf Starostů Petr Gazdík.

Důvodem je, že se jim podobná spolupráce vyplatila ve volbách v Praze, kdy společně s TOP 09 a podporováni lidovci získali 13 mandátů a vyjednávají o pražské vládě.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil po společné kandidátce volá dlouhodobě. Složitější to bude u lidovců, kteří zatím připravují samostatnou kandidátku. „K diskusi jsme připraveni. Uvidíme, jaké budou podmínky a požadavky ostatních stran, např. na to, kdo bude lídrem kandidátky,“ reagoval na výzvu Starostů šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Podle Gazdíka si STAN pro vyjednávání nestanovil žádné podmínky. „Určitě to neztroskotá na personáliích,“ poznamenal. O místo na kandidátce budou podle informací Práva usilovat současný europoslanec za STAN Stanislav Polčák i místopředseda STAN Radim Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám