Hlavní obsah

Stahují se vládní agentury i cestovky

Právo, tov, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé instituce a firmy začaly omezovat spolupráci a obchod s Ruskem. Je mezi nimi i agentura CzechTrade, která má na starosti podporu českých firem při pronikání na zahraniční trhy.

Foto: Profimedia.cz

Některé cestovní kanceláře v reakci na dění na Ukrajině přestaly prodávat zájezdy do Ruska. Ilustrační foto

Článek

„CzechTrade pozastavuje veškeré aktivity vedoucí k podpoře exportu českých firem na ruském trhu,“ potvrdil v pátek Právu generální ředitel agentury Radomil Doležal. „Zároveň v souladu s rozhodnutím dalších orgánů ukončujeme činnost zahraniční kanceláře v Jekatěrinburgu,“ dodal.

Už v předchozí den ohlásila státní agentura CzechInvest, že přestává v Moskvě poskytovat servis ruským investorům. Jejím posláním je přivádět investice do ČR.

Postupně utlumovat a rušit partnerské smlouvy s ruskými státními univerzitami na celo­univerzitní i fakultní úrovni plánuje Masarykova univerzita (MU) v Brně.

Aerolinky ruší lety nad Ukrajinou, ty ruské se jí vyhýbají obloukem

Evropa

„Některé smlouvy nelze zrušit okamžitě, vzhledem k tomu, že jsou v tuto chvíli aktivní – tedy probíhá pobyt studenta. Tyto budou ukončovány po jejich skončení,“ řekla mluvčí univerzity Michaela Pokorná.

Už ve čtvrtek tak podle ní informovala fakulta sociálních studií, kde mimochodem působil i premiér Petr Fiala (ODS), že s okamžitou platností rozvázala smlouvu se svou partnerskou univerzitou v Rusku.

Abramovič se připravuje na sankce. Fotbalovou Chelsea svěřil nadaci

Evropa

O ukončení obchodních vztahů s Ruskem a Běloruskem rozhodl i Výzkumný ústav železniční.

„Útok na Ukrajinu, kde máme mnohé a vážené obchodní partnery, považujeme za amorální, bezohledný a barbarský – je útokem na nezávislost Ukrajiny,“ odůvodnil krok generální ředitel ústavu Martin Bělčík.

Také cestovní kancelář Čedok přestala prodávat zájezdy do Ruska. Kdo má koupený zájezd, tomu nabídne jinou destinaci nebo vrátí peníze. Stejně se v případě zájezdů do Ruska zachovala cestovní agentura Invia i další cestovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám