Hlavní obsah

Srážky v úvodu roku nepomohly. Sucho trvá a čas se krátí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho díky srážkám z minulých týdnů a sněhové nadílce v horských oblastech mírně polevilo, výraznější zlepšení stavu spodních vod, které by alespoň částečně doplnilo dlouhodobý a nakumulovaný srážkový deficit, však zatím očekávat nelze a zlepšování situace zřejmě nebude pokračovat, upozornili odborníci z portálu Intersucho, který se stavem půdy a podzemních vod zabývá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Labe v Ústí nad Labem

Článek

Přes dílčí zlepšení na počátku letošního roku sucho pokračuje, byť v menším rozsahu a s menší intenzitou.

„V krátkodobém výhledu očekáváme stagnaci nasycení vrstvy půdy do jednoho metru, nicméně v nížinách stále zůstáváme hluboko pod hodnotami, které by zaručovaly dosycování vrstev podzemních vod, a to zvláště na Moravě a ve východních a severozápadních Čechách,“ uvádí poslední zpráva.

Na povrchu v hloubce do 40 centimetrů zůstává sucho zejména na východě republiky a v srážkově chudé oblasti na severozápadě Čech. V hlubší vrstvě se sucho téměř nezměnilo a extrémní sucho, zůstává i nadále v Polabí a na jihovýchodní Moravě.

Sucho tak přetrvává na čtvrtině území a odborníci upozorňují, že „čas na doplnění srážkového deficitu v klíčových produkčních oblastech se tak krátí“ a výhled zásadní změnu neslibuje.

To minulý týden naznačil i ředitel pro hydrologii z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, podle něhož bude pro vegetaci klíčový stav nasycení půdy i podzemních vod koncem března, kdy roztaje většina sněhu a začne vegetační období. [celá zpráva]

Spokojeni mohu být alespoň vodohospodáři, kterým srážky i zásoby sněhu na horách umožňují plnit přehradní nádrže včetně vltavské kaskády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám