Hlavní obsah

Squateři to vzdali. Klinika už je v rukou SŽDC

Praha

Autonomní sociální centrum Klinika ve čtvrtek odpoledne opustili poslední squateři a exekutor Ivo Luhan v pátek předal budovu Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC), která ji vlastní. Po týdnu od začátku vyklízení bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově je tak majetek v rukou SŽDC. Ta plánuje objekt zrekonstruovat a podle dřívějších informací začne s drobnějšími opravami už nyní.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté na střeše Kliniky v pondělí 14. lednaVideo: Novinky

 
Článek

Správa železnic už na místě má najatou bezpečnostní agenturu, která se bude starat o bezpečnost budovy. Zástupci organizace podle Luhana dům převzali do 10.45.

„Můj výkon tady v zásadě končí, dostává se to do gesce SŽDC a už si ten objekt musí chránit sama,” vysvětlil exekutor. Dodal, že kdyby nyní někdo chtěl do objektu vstoupit, bude to už SŽDC řešit běžným způsobem, tedy pravděpodobně nahlášením na policii.

Foto: Novinky

U plotu Kliniky pokračuje happening na podporu centra.

Exekutor dodal, že má povinnost po Klinice jako povinném požadovat uhrazení nákladů na exekuci, které mohou přesáhnout částku 100 000 korun. „Samozřejmě pokud povinný bude nemajetný nebo nebude náklady hradit, tak bohužel budou k tíži oprávněného, tedy SŽDC,” dodal. Náklady nyní exekutor vyčíslí, aktivisté i SŽDC budou moci podat námitky a pak rozhodne soud.

Aktivisté vynesli věci z Kliniky, na ulici je i pianoVideo: Novinky

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Většina z nich opustila objekt již minulý čtvrtek a pátek, kdy exekuce začala. Poslední čtyři lidé, kteří zůstali na střeše, se dobrovolně rozhodli odejít ve čtvrtek po 16.00. Nyní řeší, kam jít, protože v Klinice žili a jiné přístřeší nemají. Jestli bude centrum pokračovat jinde, zatím není jasné.

Foto: Novinky

Na střeše Kliniky nadále zůstávají aktivisté, kteří odmítají budovu opustit.

Správa se chystá budovu zrekonstruovat a nastěhovat do ní kanceláře zhruba pro padesát úředníků ze 431 zaměstnanců, kteří v Praze pracují v pronajatých budovách. V polovině roku plánuje SŽDC uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce, podle dřívějších vyjádření začne již nyní se stabilizací objektu. Opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat 1,5 roku a podle odhadů vyjdou zhruba na 40 milionů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pracovník zabezpečuje přivařenou mříží prosklené plochy u vstupu do budovy.

Členové Kliniky tvrdili, že rekonstrukce nezačne ještě minimálně rok a nejméně do té doby mohli v budově dále působit. O převzetí domu projevil zájem magistrát, podle SŽDC to však z právních důvodů není možné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám