Hlavní obsah

Exekutor to pro dnešek v pražské Klinice vzdal

• Aktualizováno

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala ve čtvrtek dopoledne prostřednictvím exekutora s vyklízením Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově. Na střeše budovy, kterou SŽDC vlastní, zůstalo několik aktivistů, kteří Kliniku odmítají opustit. Odpoledne policisté zadrželi jednoho protestujícího, který neuposlechl jejich výzvu. Exekutor před 16. hodinou pokračování exekuce pozastavil do pátečního dopoledne.

Záznam: Protest proti vyklizení autonomního sociálního centra KlinikaVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

V deset hodin dopoledne exekutor Ivo Luhan hodlal zahájit exekuci. Nepovedlo se mu však vstoupit do budovy, před níž se konal happening na podporu Kliniky.

Příliš nevyšel ani pokus vstoupit do objektu jiným vchodem. Přetlačovaná ochranky a aktivistů vedla k přivolání policie, pak přišla první exekutorova výzva k aktivistům k opuštění objektu a pozemku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Exekutor Ivo Luhan (vlevo) v objektu Kliniky

Když se nesetkala s ohlasem, stanovil exekutor, tentokrát již po krátké obhlídce objektu, další termín. V mezidobí se několik aktivistů přesunulo na střechu budovy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protestují v Klinice

Luhan upozornil, že pokud budou aktivisté setrvávat na pozemku, mohou se dopouštět přestupku. Ti se proto přesunuli na ulici před budovu, kterou mezitím začali pracovníci přizvané stavební firmy vyklízet a zabezpečovat proti možnému neoprávněnému vniknutí.

Odpoledne exekutor vyzval demonstranty, aby mu umožnili vstup do budovy hlavním vchodem, před nímž po celý den probíhá happening. To se nestalo, a proto Luhan oznámil, že čtvrteční výkon exekuce končí a hodlá pokračovat v pátek v 10:00.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení muže poblíž KlinikyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté odpoledne jednoho z protestujících odvezli na služebnu, protože při odchodu se skupinkou lidí neuposlechl výzvu kriminalistů v civilu. „Muž neuposlechl výzvu policistů, aby prokázal svou totožnost. Proto byl policisty zajištěn a převezen na policejní služebnu ke zjištění totožnosti,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Exekutor Ivo Luhan zahájil exekuci budovy Autonomního sociálního centra Klinika.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) již předem avizovala, že objekt ve čtvrtek 10. ledna exekučně vyklidí.

Tomáš Hulan mluvčí PČRVideo: Novinky

Kolem deváté hodiny ráno bylo na místě pár desítek aktivistů, kteří před budovou uspořádali happening – měli připravený stůl s materiály k danému tématu a hrála hudba. Happening následně pokračoval celé dopoledne, exekutora aktivisté vítali ve veselém duchu, byť ne zrovna přátelsky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Aktivisté na střeše budovy Autonomního sociálního centra Klinika

SŽDC má v plánu budovu zrekonstruovat. „Do poloviny roku vypíšeme soutěž na zhotovitele stavby a po získání stavebního povolení a nabytí právní moci zahájíme rekonstrukci,” řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protest proti vyklizení Kliniky

Aktivisté objekt nechtěli opustit. Uvedli, že pokud jim bude dovoleno zůstat, chtějí v budově zřídit centrum pro ženy bez domova. Jednání o rekonstrukci je podle Jakuba Orta z kolektivu Kliniky pozastaveno, a to údajně až do jara 2020, proto nevidí důvod, aby kliniku opouštěli. SŽDC však aktivistům budovu přenechat nechce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Exekutoři u centra Klinika

Aktivisté budovu obsadili na konci roku 2014 a zřídili zde autonomní centrum pro lidi v nouzi. Nejdřív pobývali v objektu načerno, v únoru 2015 se jim podařilo sjednat smlouvu o výpůjčce. Ta ale v roce 2016 skončila a SŽDC se rozhodlo budovu využít pro své zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám