Hlavní obsah

Sprosté slovo

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Čtvrtý rád chodil mezi lid a naslouchal jeho hovorům, i dozvídal se, kde který pekař uštipuje housky. Václav Klaus též s oblibou chodí mezi lid, ale asi málo naslouchá. Kdyby totiž byl vnímavější k tomu, co se v podhradí říká, sotva by mohl včera v Sedmičce tvrdit, že případem Kořistka došlo k poškození politiky v očích veřejnosti. Bohužel se mýlí, ten případ v očích přemnoha lidí pouze potvrdil, co si o politice dávno myslí.

Foto: archiv NPÚ

Gotická Madona

Článek

Mezi deseti milióny obyvatel této země by asi bylo krajně obtížné najít někoho, kdo v politice spatřuje ne-li vznešené poslání, tedy alespoň poctivé řemeslo. Naopak velmi mnozí jsou přesvědčeni, že politika slouží zejména k rychlému obohacení, a to začasté způsoby - eufemisticky řečeno - ne zcela legálními.

Stačí ostatně jen zalistovat starými novinami, lhostejno jestli z loňska nebo z časů před deseti lety, a nemůžeme přehlédnout, jak často politické zpravodajství zavání kriminální rubrikou. S tím rozdílem ovšem, že kriminální případy zpravidla končí jasným soudním rozhodnutím, zatímco kauzy politiků, namočených do něčeho nekalého, obvykle vyčichnou do zapomenutí, vystřídány novějšími. A dostanou-li se přece jen k soudu, končí to zpravidla výsledkem budícím jen a jen pochybnosti. Viz jediný exemplárně odsouzený Lizner, který dost možná seděl za někoho jiného, viz ale také šaškárna při soudu s bývalým místopředsedou ODS Liborem Novákem, při němž našeho současného prezidenta tak fatálně zradila paměť.

Navzdory tomu, co jsem napsal v předcházejících odstavcích, si však troufám tvrdit, že by si politika zasloužila racionálnější náhled, zbavený emocí. Ono totiž těch kriminalitou zavánějících případů je ve skutečnosti málo, zato prokurátorský přístup ke skutečným i domnělým chybám a přehmatům, ba i jen k odlišným politickým názorům se stal bezmála normou naší politické pakultury a vznešená instituce zvaná parlament svou atmosférou i slovníkem okravatovaných křupanů často připomíná nechvalně známý Kotel.

Ale nemusím chodit daleko, pěknou ukázku politické hysterie předvedli právě včera oba moderátoři Primy, kteří se v rozhovoru s premiérem Grossem upřímně snažili, aby od něho napříště pes kůrku nevzal. Ze všeho se jim hladce vykroutil, protože byli mizerně připraveni a místo argumentace dokázali jen zvyšovat hlas a skákat do řeči. A tak místo abychom se dozvěděli, že premiér udělal jakési chyby, a hlavně jak se z nich poučil, zbyla zase jen ta univerzální pachuť v ústech, kterou pociťujeme, když se řekne politika.

PRÁVO 6. září 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám