Hlavní obsah

Sport dětem nevoní, dvakrát víc času tráví u počítače a televize

Novinky, Barbora Buřínská

Současná mladá generace upřednostňuje trávení času u počítače a televize před aktivním pohybem. O vánočních prázdninách podle opakovaného průzkumu Asociace amatérských sportů České republiky (AASČR) aktivně sportovalo pouze 28 procent dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V pořadí již druhý průzkum tak potvrdil data z léta loňského roku. Pro vánoční průzkum asociace upravila metodiku, a děti tak mohly za sportování označit prakticky jakoukoli volnočasovou činnost venku. Jen proto nejsou výsledky na první pohled tak hrozivé jako ty letní, podle kterých sportovalo během prázdnin jen 22 procent dětí - žáků základních škol a nižších gymnázií.

Předmětem zkoumání byl tentokrát způsob trávení volného času o vánočních prázdninách, a za sportování se považovala prakticky jakákoliv venkovní aktivita, procházka, výlet, pobíhání s kamarády venku.

Foto: Asociace amatérských sportů ČR

Sportoval/a jsi o prázdninách?

U počítače dvě až tři hodiny denně

Většinu obvyklého prázdninového dne děti strávily sledováním televize, hraním počítačových her či jiných herních konzolí a v neposlední řadě pouhým brouzdáním na internetu. Podle průzkumu u počítače dokázaly sedět v průměru dvě až tři hodiny denně, další dvě hodiny věnovaly sledování televize a jen jednu hodinu jim zabral pohyb.

Žebříčku oblíbenosti nejfrekventovanějších prázdninových činností vévodí opět počítač, hry a televize. Pohybové aktivity od pomyslného posledního místa „zachránily“ snad jen Vánocemi přeplněné žaludky.

Nejčastější činnosti podle oblíbenosti:

  1. Hraní her na PC a herních konzolích
  2. Sledování TV
  3. Internet
  4. Pohybové aktivity
  5. Pojídání cukroví

Zdroj: Asociace amatérských sportů ČR

Sportovní dárek udělal radost jen zlomku

Vztah současné mladé generace ke sportu odhalují i odpovědi na dotaz: „Jaký byl tvůj nejhezčí vánoční dárek?” Jen pro sotva jedno dítě z deseti to byl sportovní dárek. Ostatní děti byly nadšené z tabletů, mobilů, herních konzolí, počítačů apod.

Sport mladé respondenty nezajímal ani v televizi. Během vánočních prázdnin se na jakékoliv sportovní soutěže dívala jen čtvrtina z nich.

Pohybem trávila prázdniny jen necelá pětina

Četnost pohybových aktivit taktéž odráží popularitu sportování. Extrémně dlouhé vánoční prázdniny, které trvaly 16 dní, trávilo aktivním pohybem pravidelně pouhých 17 procent, sportovaly prakticky denně. Dvě pětiny pak sportovaly jen občas (tak tři až šest dní), čtvrtina často (sedm až 11 dní) a zbylá pětina jen vzácně (maximálně jeden až dva dny).

Nepříznivé klimatické podmínky způsobily, že typickým zimním sportům se věnoval jen zlomek sportujících dětí, zato rušno bylo v akvaparcích a bazénech.

Nejčastěji však děti jen tak pobíhaly venku, v průzkumu to zmínila polovina z nich. Mezi další sporty, které mladí uváděli, patřil fotbal, volejbal, basketbal, tenis a také plavání či gymnastika.

Anketa

Jak vaše školou povinné děti nejčastěji tráví volný čas?
Sledováním televize
3,4 %
Hraním her na počítači či herních konzolích
48 %
Brouzdáním po internetu
7,9 %
Čtením knih či časopisů
6,8 %
Aktivním sportem
22,2 %
Venku s kamarády
11,7 %
Celkem hlasovalo 3075 čtenářů.

Průzkum Asociace amatérských sportovců ČR

  • Průzkum byl proveden ve dnech 6. 1. – 15. 1. 2014.
  • Ve spolupráci se základními školami byla data sbírána formou on-line dotazování.
  • Do průzkumu se zapojilo celkem 43 škol a odpovědělo 2188 respondentů.
  • Ze základního souboru tvořeného všemi žáky základních škol v České republice byl zkoumaný vzorek vybrán metodou náhodného výběru. Jedná se tedy o vzorek s neovlivněným výběrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám