Hlavní obsah

Spor o zdravotnické eurodotace. Je tu i hrozba žalobou

Právo, ČTK, tov, mip

Liberecký kraj podal na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předžalobní výzvu kvůli systému příjmu žádostí o dotace z programu REACT-EU na posílení zdravotnictví. Žádá vyhlášení nové výzvy s rovnými podmínkami pro všechny a věcnými kritérii pro hodnocení projektů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo pro místní rozvoj

Článek

Pokud to do konce měsíce ministerstvo neudělá, je kraj připraven obrátit se na soud a žádat i předběžné opatření, které zakáže rozdělování peněz z programu. Ve čtvrtek to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle MMR byly ale kraje od samého počátku u nastavení kritérií a způsobu hodnocení projektů.

V květnu dorazí 2,8 milionu vakcín, nemocnice obnovují operace, oznámil Arenberger

Domácí

Hnutí STAN chce stejně jako koalice Spolu řešit rozdělování evropských peněz nemocnicím na mimořádné schůzi Sněmovny. Výzva Libereckého kraje se týká rozdělování peněz v mi­nulém týdnu i dalších dvou vý­zev, které se uskuteční v pátek a 25. května. Podle opozičních poslanců rozhodovala v systému rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší, což ve středu označili za skandální.

Věcné hodnocení chybí

Kritiku ve čtvrtek odmítl i pre­miér Andrej Babiš (ANO). „Není to pravda, všechny projekty, které byly přihlášeny, budou vyhodnoceny,“ uvedl.

To ve středu ve Sněmovně řekla i ministryně Klára Dostálová (za ANO) s tím, že výběrových kritérií je 23. K rychlosti podání projektů se podle ní bude přihlížet potom, co celková výše projektů dosáhne objemu dostupných peněz. MMR bude navíc na podzim usilovat o dalších pět až šest miliard pro projekty, na něž se nedostalo.

Česká republika může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Po pandemii covidu přijde vlna srdečních a cévních chorob, obávají se lékaři

Domácí

Jak upozornil Půta, ve výzvě je psáno, že se věcně projekty nehodnotí. „Hodnotí se pouze formální náležitosti. A formální náležitosti jsou například, že nemocnice je registrována jako zdravotnický subjekt, že statutární zástupce je bezúhonná osoba nebo to, že když chce nemocnice z peněz financovat nějaký přístroj, tak jeho pořízení bylo schváleno komisí ministerstva zdravotnictví. Ale nejsou tam žádné kvalitativní parametry, které by se hodnotily,“ řekl hejtman.

Podle dokumentu MMR se ale posuzuje i to, zda se projektem rozvíjí JIP, ARO, operační sály, intervenční nebo diagnostické pracoviště, nebo zda zahrnuje opatření reagující na boj s covidem-19 a jeho dopady a případnými dalšími infekčními nemocemi.

Ty jsou v dokumentu označovány jako specifická kritéria přijatelnosti. „Pro žádosti o podporu v této výzvě není věcné hodnoce­ní projektu prováděno,“ stojí ovšem zároveň v dokumentu.

MMR ve středu uvedlo, že zatím existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Hodnocení ještě nezačalo, nikdo tak v tuto chvíli nemůže vědět, zda uspěl, nebo ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám