Hlavní obsah

Spor o výroky ve Varnsdorfu mohla rozseknout nahrávka

Zpochybnil šéf ANO Andrej Babiš existenci koncentračního tábora v Letech, nebo jen jeho slova server Aktuálně.cz vytrhl z kontextu? Odpověď mohla dát novinářka MF Dnes, která patří do Babišova koncernu Agrofert, Andrea Angermannová, která si – jak Právo vypozorovalo z fotografií – značnou část Babišových slov na jeho návštěvě ve Varnsdorfu 1. září nahrávala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Jenže záznam z inkriminované části hovoru novinářce bohužel chybí. „Nahrávala jsem, ovšem v okamžiku, kdy měl říci výrok o Romech, ne. Ten na diktafonu opravdu nemám,“ napsala Právu Angermannová.

Slova na papír zaznamenal jen fotograf serveru Ludvík Hradilek, zvukový záznam však nemá.

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval – šup a byl tam,“ řekl podle Aktuálně.cz Babiš místním lidem.

„Brutálně vytržené z kontextu“

Ministr financí na to reagoval slovy, že jeho slova byla „brutálně vytržená z kontextu“.

„Já jsem dneska ve Varnsdorfu, asi neobratně, poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes jsem viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok,“ začal po zveřejnění článku vysvětlovat Babiš. [celá zpráva]

„Tohle je to, co jsem chtěl říct, a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený,“ dodal.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Na Babiše se kvůli jeho slovům na adresu romského koncentračního tábora snesla vlna kritiky. Svůj výrok bude muset vysvětlovat v úterý také poslancům. Ti opoziční jej za slova vyzývají k rezignaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám