Hlavní obsah

Spor o rozdělení Brd rozsekne až parlament

Právo, ib
Plzeň

Spadne po zrušení vojenského újezdu Brdy celý prostor pod Středočeský kraj, tak jako by to chtělo tamní hejtmanství, nebo se území rozdělí podle historické hranice a jeho část připadne Plzeňskému kraji? O tom zřejmě rozhodne až parlament. Hejtmani obou krajů si stále hájí své a nic na tom nezměnila ani jejich pondělní schůzka v Plzni.

Foto: Milan Malíček, Právo

O území bývalého vojenského prostoru se vedou spory.

Článek

„Nechceme, aby se území rozdělilo. Brali bychom to jako velkou křivdu,“ sdělil středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). „Bráníme celistvost Středočeského kraje. Nevidíme nic, co by nás přesvědčilo, abychom se vzdali části svého území,“ dodal Řihák.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) ale argumenty má: „Území by se mělo rozdělit podle historické hranice, která je shodná s hranicí přírodní,“ tvrdí.

Podle Chovance toto řešení požadují všechny obce na západní hranici stávajícího újezdu. „Starostové se obávají, že jim bude katastr končit třeba dvacet metrů za poslední chalupou. Pro místní by to znamenalo, že některé úřední záležitosti budou řešit v našem kraji, ale kvůli jiným budou muset jezdit do Příbrami,“ řekl Právu Chovanec.

Rozhodne parlament

Oba hejtmani se shodují, že spor rozsekne až vláda a parlament. „Očekáváme, že projednávání příslušného zákona začne na podzim,“ sdělil poslanec Václav Votava.

Rozhodnutí by mělo padnout do konce roku 2014, fakticky se má prostor předávat v roce 2016. Jde o 262 kilometrů čtverečních, pokud by se svými nároky uspěl Plzeňský kraj, připadne mu 38 procent dotčeného území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám