Hlavní obsah

Spor nemocnic a pojišťoven bude muset řešit premiér

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor nemocnic a zdravotních pojišťoven o výši plateb za péči o pacienty bude muset řešit premiér Jiří Paroubek. Pondělní jednání zástupců nemocnic a pojišťoven u ministryně zdravotnictví totiž nepřineslo žádné konkrétní závěry. A tak stále visí ve vzduchu otázka, zda nemocnice budou mít na zvýšení platů zdravotníkům od září letošního roku.

Článek

Zatímco zdravotní pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví se domnívají, že na zvýšení platů nemocnice peníze mají, asociace nemocnic tvrdí opak. "V současné době na zvýšení platů peníze nejsou, pokud pojišťovny budou platit tak jako dosud," řekl Právu bezprostředně po jednání Stanislav Fiala z kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic.

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček má ale názor opačný: "Na zvýšení platů peníze mají. Dostali je už v prvním pololetí letošního roku, a to musí stačit."

Samotné zdravotníky příliš nezajímá, jak se spor vyřeší. Ti chtějí, aby rozhodnutí vlády o zvýšení jejich příjmů u lékaře o 2500 korun měsíčně a u sestry o 1500 korun bylo splněno.

Fiala se domnívá, že nemocnice stojí před rozhodnutím, zda "navýší tarifní platy nebo sníží osobní ohodnocení a tyto peníze převedou do tarifů. Byl by to nulový manévr, který asociace nepodporuje".

Deset bodů Emmerové

Ministryně v pondělí předložila nemocnicím a pojišťovnám deset bodů, v nichž shrnula nutná opatření. Jsou však důvěrná a účastníci schůzky nesmějí o jejich obsahu nic sdělit. Zároveň pojišťovny do týdne zpracují své nové finanční pohledy na věc.

Emmerová oba materiály projedná s premiérem a pokud on její stanovisko podpoří, stát bude vyžadovat vyšší platby od pojišťoven tak, jak jsou v zákoně. 26. září by se však všichni účastníci, tedy zástupci nemocnic, pojišťoven, ale zřejmě i lékařských organizací a ministerstva měli sejít u premiéra a spor definitivně vyřešit.

Od září by měl průměrný plat lékaře se všemi příplatky a službami stoupnout o 2,5 tisíce na zhruba 40 tisíc korun měsíčně a u zdravotní sestry na 19,5 tisíce korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám