Hlavní obsah

Spoluúčast pacientů poroste, dohodla koalice v dodatku smlouvy

Kabinet Petra Nečase v dodatku koaliční smlouvy sepsal některé další kroky, které bude vláda prosazovat. Koalice například podepsala, že se do tří let zvýší spoluúčast pacientů až na 22 procent. Nyní činí přibližně 17 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Ministerstvo zdravotnictví musí nejpozději do konce roku připravit seznam nadstandardních výkonů, na něž si budou pacienti připlácet. V návrhu jsou například kvalitnější náhražky kyčelních kloubů. [celá zpráva]

Od příštího roku se mají zdaňovat loterijní firmy, ačkoliv původně se počítalo až s rokem 2013.

Některé změny se týkají i podnikání. "V souvislosti se snižováním administrativní zátěže podnikatelů vláda zruší povinnosti zaměstnavatelů hlásit každé volné pracovní místo," uvádí se v dodatku.

Schodek státního rozpočtu na příští rok chce vláda udržet na nejvýše 135 miliardách korun. Do konce roku 2016 by měly být veřejné rozpočty vyrovnané.

Kalousek má tři plány škrtů

Ministr financí Miroslav Kalousek počítá podle serveru aktualne.cz se třemi variantami, jak rozpočet už na příští rok seškrtat. Varianty ve středu projednávali ekonomičtí ministři.

Podle první z nich by každý resort přišel o pět procent výdajů, celkem by se ušetřilo 18 miliard. Podle druhé by zbylo na 14 miliard na stavbu dálnic, resorty by ale musely škrtat deset procent, aby se ušetřilo 32 miliard a výdaj na dopravu se vyrovnal. Třetí možnost počítá s "drastickými škrty" v sociální oblasti. Podle serveru se ministři vážně zabývali jen prvními dvěma variantami.

Reklama

Výběr článků

Načítám