Hlavní obsah

Spoluodpovědnost za chybné čerpání dotací nese Kalousek, je přesvědčena ČSSD

– Praha
Novinky, val

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přikládá ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a jeho resortu spoluodpovědnost za chyby v čerpání dotací v rámci regionálních operačních programů. Kalousek, podle kterého leží vina na krajích, a nikoli na ministerstvu, se podle Sobotky pouze snaží zbavit odpovědnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka

Článek

Kalousek se minulý týden přel se zástupci krajů o to, kdo je odpovědný za chyby v čerpání dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle Evropské komise vina padá nejen na kraje, ale i ministerstvo financí, coby kontrolora čerpání dotací. Kalousek ale nařčení odmítl, podle něj je to stejné, jako chtít po revizorovi, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, jehož nepřistihnul. [celá zpráva]

Sobotka ale soudí, že se chce Kalousek pouze zbavit odpovědnosti. Odmítl také Kalouskovu argumentaci, že resort nebyl až do letošního roku zodpovědný za kontrolu čerpání dotací. Na pomoc si vzal Kalouskův příměr s revizorem. „Je to, jako by revizor několik let nechodil do práce a žádné kontroly neprováděl (...) Situaci se snaží dohnat teprve teď, když počet černých pasažérů narostl,“ řekl.

Ministra financí Sobotka vyzval, aby přijal osobní spoluzodpovědnost za nastalé problémy. Pokud bude pře mezi státem a kraji pokračovat, podle Sobotky se to negativně odrazí v právě vytvářeném plánu na dočerpání evropských finančních prostředků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám