Hlavní obsah

Kalousek odmítá vinu za eurodotace, ani revizor neplatí pokutu za černé pasažéry

– Praha
Novinky, val

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl, že by byl jeho úřad odpovědný za chyby v čerpání dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle Evropské komise ale vina padá nejen na kraje, ale i Ministerstvo financí, coby kontrolora čerpání dotací. Podle Kalouska je to stejné, jako chtít po revizorovi, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, jehož nepřistihnul.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek se nechal slyšet, že za kontrolu je jednoznačně odpovědný řídící orgán ROP Severozápad, tedy kraj. „Ministerstvo financí ostře odmítá zjednodušenou interpretaci (či spíše dezinterpretaci) mluvčí Evropské komise, že částečnou zodpovědnost za chyby v ROP Severozápad nese MF či centrální vláda,“ řekl Kalousek.

Mluvčí komisaře Johannese Hahna ve čtvrtek obvinila Ministerstvo financí ze spoluviny na chybách při čerpání dotací. "Úřad, který měl projekty kontrolovat, to nedělal dostatečně," uvedla. [celá zpráva]

Ministr Kalousek na její výtky, že jeho resort včas neodhalil chyby, uvedl, že odpovědnost nese vždy ten, kdo chybu zavinil. „Činit auditora spoluzodpovědným, je logika stejně třeskutá, jako požadovat po revizorovi jízdenek, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, kterého nepřistihnul,“ řekl Kalousek.

Dodal, že ministerstvo převzalo odpovědnost za audit operačních programů v lednu letošního roku, a je proto podle něj holý nesmysl přisoudit resortu odpovědnost za chyby, které se staly do konce roku 2012. „V tomto období jsme neměli nejenom potřebné pravomoci, ale ani přístup k potřebným informacím,“ uvedl.

Hejtmani obou krajů, Josef Novotný (ČSSD) a Oldřich Bubeníček (KSČM) argumentaci Kalouska ve vysílání České televize odmítli. Karlovarský hejtman Josef Novotný například uvedl, že jde ze strany ministra o politikaření. Bubeníček zdůraznil, že existuje především vztah mezi Evropskou komisí a státem, nikoli mezi Evropskou komisí a kraje. I proto podle něj nese hlavní odpovědnost resort financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám