Hlavní obsah

Špidla nevylučuje obměnu ministrů

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

I kdyby Špidlova vláda získala příští úterý ve Sněmovně důvěru, je pravděpodobné, že v ní poté dojde k personálním změnám. Ve středečním rozhovoru pro Právo to nevyloučil premiér Vladimír Špidla.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Rozhodl jste se po prezidentské volbě požádat poslance o důvěru, ačkoliv jste dosud tvrdil, že volba nesouvisí s pozicí vlády.

Volba prezidenta není tak obecně politický akt, který by měl souviset s vládou. Myslím ale, že to, co se stalo, kdy část poslanců koalice hlasovala pro opozičního kandidáta, vyvolalo otázku, zda vláda má důvěru. Proto je naprosto přirozené, abychom tuto otázku předložili parlamentu.

Jste si jist podporou vlastních poslanců?

Cíl je zjistit, zda tady důvěra je, a nikoli přesně kalkulovat s jednotlivými hlasy.

Spekuluje se o jedenácti členech soc. dem., kteří by mohli odepřít poslušnost. Nebojíte se toho?

Myslím, že jsou to opravdu jen spekulace, hlasování bude v úterý, bude veřejné a spekulovat v tuto chvíli se mi zdá zbytečné.

Počítáte s rekonstrukcí vlády?

To teď není otázka dne. Tato vláda předstoupí před Sněmovnu a buď důvěru získá, nebo nezíská.

Takže obměnu ministrů vylučujete?

Žádná vláda se neudržela po celé volební období ve stejném složení. To je součástí běžné vládní agendy, která nesouvisí s těmito okolnostmi.

Jinými slovy - počkáte na hlasování ve Sněmovně a pak bouchnete do stolu a obměníte vládní tým?

To je záležitost mého uvážení a já ten krok učiním, až bude potřeba.

Mezi vašimi poslanci se už hovoří o Zdeňku Škromachovi, Pavlu Dostálovi a Jiřím Rusnokovi, kteří by mohli padnout. Jde o ně?

Žádný komentář.

Hodláte tedy vyměnit některé ministry za to, že stáli proti vám, anebo proto, že špatně pracují?

Premiér je povinen sestavovat vládu tak, aby mohla fungovat. A to má mnoho různých hledisek. Samozřejmě má to i hledisko personální. Ale opakuji, teď k tomu nemám žádný komentář, pouze obecný výrok: neexistuje vláda, která by pracovala ve stejném složení od začátku do konce svého funkčního období.

Pracuje vláda dobře?

Pokud si uděláte rychlou revizi toho, co je za námi, pak lze říci, že funguje přiměřeně dobře, nefunguje o nic hůře než předchozí vlády, řekl bych, že možná o něco lépe.

Váš místopředseda Stanislav Gross prohlásil po prezidentské volbě, že vládní koalice není schopna vládnout. Souhlasíte?

Je to záležitost dalších úvah. Teď je před námi hlasování o důvěře, které důvěru obnoví, nebo ne. To je otevřená věc. Pak je před námi sjezd sociální demokracie a samozřejmě že i vlády je možné rekonstruovat, měnit různým způsobem. Základní povinnost je dobře spravovat zemi. Nic víc, nic méně.

Počkáte tedy se změnami až po sjezdu?

To nelze takto jednoduše říci. Jistěže sjezd má velký význam i pro celkovou politickou koncepci a tím může mít význam i pro složení vlády. Myslím, že základní koncepce, která byla předložena, to jest většinová vláda, byť s malou většinou, se může podrobit debatě, ale není ještě důvod uvažovat o nějakých zásadních změnách.

Přesto kritika z řad soc. dem. na vaši hlavu neutichá, někteří - jako třeba poslanec Karel Šplíchal - vám vzkazují, že si neumíte udělat ve straně pořádek, že Zeman byl jiný frajer.

Pokud se podíváte do historie, pak těžko můžete tvrdit, že soc. dem. byla v době Miloše Zemana stabilizovaná. Byly v ní velké vnitřní rozpory a jeden z nich se projevil v době bamberské aféry. Kdybych tehdy Miloše Zemana jednoznačně nepodpořil, jeho kariéra se uzavřela. Tehdy bylo jasné, že soc. dem. je jasně štípnutá a Zeman ztrácí půdu pod nohama. Ale to je za námi.

K dnešní situaci se dá říci, že žádná strana není před sjezdem úplně stabilizovaná. Ano, volba prezidenta ukázala, že existují vnitřní problémy a napětí, promítly se do ní určité zájmy, což mi přijde hodně nízké. Lidé, kteří zvolili Václava Klause, nedokázali oddělit své dílčí zájmy od celkové koncepce. Je to škoda a jistěže to svědčí o tom, že v soc. dem. vládne napětí. Musím ale zdůraznit, že mou představou není hřbitovní klid ve straně, strana jako vojsko. Mou představou je strana jako obec a víte dobře, že na vesnici se lidé dost často hádají.

Aby ale rozhádanost nepřinesla nikoli hřbitovní klid, nýbrž hřbitovní kvítí na rakev soc. dem.

Ne. Mou představou je soc. dem., která má dlouhodobou perspektivu. Proto i každý svůj krok touto perspektivou měřím.

Soc. dem. je v poslední době nejméně spolehlivým článkem vládní koalice. Co s tím?

Jak už jsem řekl, každá strana prochází svými slabšími obdobími. Teď je zažíváme. Mým cílem je stranu opět sjednotit, dát jí jednotného ducha, a abych použil dřívější heslo Václava Klause: hlavu vzhůru.

Vypadá to ovšem, že vy stranu spíš rozdělujete, než sjednocujete.

Někteří mě z toho obviňují, jiní mě podporují.

Když chcete stranu sjednocovat, jste schopen pojmenovat všechny proudy, které uvnitř existují?

Samozřejmě. Jsou proudy, které uvažují o přiblížení ke komunistům, jsou proudy, které uvažují o velké koalici s ODS, jsou proudy, které uvažují o jiných řešeních. Ale převažující proud je sociální demokracie, která chce naplňovat své představy.

Hrozí soc. dem. rozštěpení, jako ODS v roce 1997?

Takové tendence nejsou. Je to čirá spekulace. Je to nesmyslné. Jak pro toho, kdo odchází, tak pro toho, kdo zůstává. Jestli o tom někdo hovoří, pak jde o úvahy jednotlivců.

Miloš Zeman vám přes Lidové noviny vzkázal, abyste spolu s Grossem a šéfem Sněmovny Lubomírem Zaorálkem odstoupil, protože rozvracíte stranu. Vyslyšíte jeho apel?

Musím se zase vrátit k volbě prezidenta. Miloš Zeman nikdy neřekl, že chce kandidovat na prezidenta. A to je celé jádro krize. Kdyby to řekl jasně, vedli jsme o tom debatu, která mohla mít nějaký výsledek. Miloš Zeman, ač byl k tomu vyzýván, nedokázal vstoupit do prvního kola, když už vyhrál v našem referendu. Byl jsem za ním a žádal jsem ho o to. On to odmítl. Když jsem se ho ptal proč, nedokázal mi vysvětlit důvody. Pravděpodobně se chybně domníval, že Václav Klaus nebude kandidovat v dalších kolech. Tím, že Zeman postupoval, jak postupoval, přispěl k napětí.

Jeho opakovaná prohlášení, že do volby půjde, jen když nebude nikdo zvolen, a projde stranickým referendem, nepovažujete za dostatečné vyjádření?

Za zásadní považuji to, že chcete-li kandidovat, dostavíte se za předsedou stranu, požádáte ho, aby návrh předložil předsednictvu a ústřednímu výkonnému výboru. Nic takového se nestalo. Ale už se k tomu nehodlám vracet, pouze musím zopakovat, že k napětí ve straně přispěl postup Miloše Zemana, který nebyl politický, byl do určité míry zákulisní.

Nebylo by poctivé sejít se spolu se Zemanem a vše si chlapsky vyříkat, než se neustále obviňovat na dálku?

Pozval jsem Miloše Zemana na sjezd, jako kohokoli jiného.

Reklama

Výběr článků

Načítám