Hlavní obsah

Špidla nabídl Hrad Grulichovi

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Vladimír Špidla ve středu podle informací Práva nabídl exministru vnitra Václavu Grulichovi, zda by se nechtěl ve druhé volbě ucházet o funkci prezidenta. Grulich, s nímž Právo posléze mluvilo, potvrdil, že "jeden rozhovor se konal". Dodal však, že zatím neodpověděl ano ani ne.

Foto: Ondřej Kořínek

Tunel od Krejcárku

Článek

"Víte přece, že nijak žhavý do těch funkcí nejsem. V sobotu se koná ústřední výkonný výbor, tam se uvidí," řekl Grulich, který patří v ČSSD k nejtvrdším protizemanovcům. Exministr vnitra v Zemanově vládě bývalému premiérovi nikdy neodpustil, že ho odvolal z funkce - jak později Grulich veřejně prohlásil - nedůstojným způsobem a pouze proto, že potřeboval naplnit počet ministrů, které vyhodí z vlády po dohodě se smluvní ODS.

Grulich se v průběhu vládního angažmá potýkal s vážnými zdravotními problémy, kvůli nimž pak ani nekandidoval do Sněmovny. Nyní se podle svých slov cítí mnohem lépe a nedávno se do politiky vrátil, když byl zvolen novým šéfem brněnské organizace soc. dem., kde se vyskytl problém s tzv. černými dušemi. Sedmdesátiletý Grulich patří ke generaci osmašedesátníků, v KSČ byl od roku 1954 do roku 1970, kdy byl vyloučen. Později se aktivně účastnil práce klubu reformních komunistů Obroda. Na podzim 1990 vstoupil do ČSSD a od února 1993 do března 1997 byl místopředsedou soc. dem.

Místopředseda US-DEU Robert Kolář byl otázkou Práva na Grulicha zaskočen a poznamenal: "Pro mě není lidsky nepřijatelný, ale nejsem si jistý, zda je to kandidát, který sjednocuje vládní koalici. Raději bych se vrátil k Otakaru Motejlovi."

Reklama

Související témata:

Související články

Nástupce Havla bude volen tajně

Poslanci a senátoři budou zřejmě volit nového prezidenta tajnou volbou. Na tomto způsobu se shodli šéfové parlamentních stran, klubů a obou komor Parlamentu...

Ve Španělském sále plno

Každá schůze Parlamentu je veřejná. Na Pražském hradě bude ale ve středu veřejnost jen jako. Normální našinec měl totiž šanci urvat židli ve Španělském sále...

Aritmetika

Jeden politolog nedávno vysvětloval, proč poslanci, kteří chtějí, aby už první volba byla úspěšná a prošel jí vítězně Petr Pithart, budou v prvním kole ve...

Výběr článků

Načítám