Hlavní obsah

Spekulace o zmizelých Češích v Libanonu mohou ohrozit jejich životy, míní Zaorálek

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Spekulace o osudu pětice Čechů zmizelých v Libanonu pro ně mohou být podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nebezpečné. Šéf české diplomacie to sdělil v pátek novinářům s tím, že se do Bejrútu sám chystá, termín cesty ale zatím nezná.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

„Nemohu zabránit tomu, že se o celé kauze mluví a píše, což do určité míry chápu. Na druhé straně ty spekulace i věci, které se sdělují – rád bych upozornil na to, že mohou jednak zkomplikovat vyšetřování, a za určitých okolností si umím představit, že mohou ohrozit životy a zdraví právě těch českých občanů,“ upozornil Zaorálek. Dodal, že situace může být vážná.

Zaorálek zdůraznil, že jediný, s kým do země může z české strany jet, je policejní tým, který celou kauzu vyšetřuje. „Když se někde spekuluje o tom, co tam máme dělat, tak kromě mých politických partnerů a kromě policie, která to vyšetřuje, není s kým jiným se o tom bavit. Ani po tom netoužíme, neusilujeme o to,“ řekl ministr.

Potřebujeme informace

Šéf české diplomacie zároveň zdůraznil, že jediným účelem jeho cesty, pokud k ní dojde, je získat informace. Ministerstvo je podle jeho slov připraveno poskytnout libanonské straně informace, které má.

„Zároveň bychom chtěli, abychom spolupracovali a abychom dostali informace o tom, co se odehrálo tam, právě také od libanonské strany,“ uvedl Zaorálek s tím, že ministerstvo udělá vše, co může, pro zjištění faktů a zjištění toho, co se odehrálo.

„Pokud byl spáchán nějaký zločin, uděláme maximum, aby byl potrestán ten, kdo ho udělal a abychom zjistili, co se stalo s českými občany,“ sdělil.

Kdy ministr do Bejrútu odletí, není zatím jasné. Se svým libanonským protějškem by se měl domluvit v pátek kolem poledne.

Policie po Češích vyhlásila pátrání

Policie tento týden po pětici Čechů vyhlásila pátrání a zveřejnila jejich portrétní fotografie a identitu. V Libanonu zmizeli reportéři jindřichohradecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, kteří v zemi měli točit reportáž o uprchlících na syrsko-libanonské hranici.

Skupinu, po které policie pátrá, tvořil i překladatel Adam Homsi a voják Martin Psík, který dříve působil v Afghánistánu a do Libanonu měl jet jako bezpečnostní poradce skupiny.

Pátým zmizelým je advokát Jan Švarc, který podle své právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta Alího Fajáda.

Fajád byl loni v ČR zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření, že chtěl prodat zbraně a kokain americkým agentům. Ti předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Fajád nyní čeká, až bude vydán do USA.

Foto: ČTK

Libanonec Alí Fajád u Městského soudu v Praze

Pětice Čechů zmizela přede dvěma týdny v údolí Bikáa u syrských hranic, které je známo pěstováním rostlin obsahujících omamné látky. Zároveň tam panuje napětí mezi různými znepřátelenými klany.

Reklama

Výběr článků

Načítám