Hlavní obsah

Speciál s ostatky generála Moravce přistál v Čáslavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vojenské letecké základně v Čáslavi přistál v úterý ráno vládní airbus, v němž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) přivezla zpět do vlasti z USA ostatky generála Františka Moravce, který v letech druhé světové války velel v londýnském exilu československým zpravodajcům a je považován za otce myšlenky na odstranění nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Převoz ostatků generála Františka Moravce

Článek

Moravcovy ostatky budou 56 po jeho smrti uloženy v čáslavském kolumbáriu. Ministryni Černochovou doprovází i potomci a vnuci generála.

Vládní speciál doprovodily nad českým územím na důkaz úcty letouny gripen. Na letišti proběhne pietní ceremoniál za účasti vysokých ústavních činitelů, po němž bude urna uložena do kolumbária.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pietní ceremoniál k převozu ostatků někdejšího velitele československé rozvědky Františka Moravce do rodné Čáslavi.

K převozu ostatků došlo nedlouho před 80. výročím útoku na Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš vyslaní londýnskou exilovou vládou.

Historik: Rozhodnost generála Moravce nastartovala český odboj

Domácí

Moravcem řízená rozvědka byla ve spojení s domácím odbojem, od něhož získávala informace a snažila se o koordinaci diverzních i zpravodajských akcí v Protektorátu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vládní speciál s ostatky generála Františka Moravce přistál v Čáslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám