Hlavní obsah

SPD Babišovi důvěru nedá, řekl Okamura po schůzce se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda SPD Tomio Okamura po úterní odpolední schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě oznámil, že jeho strana nebude hlasovat pro vyslovení důvěry vládě premiéra Andreje Babiše. Téma Okamurova jednání se Zemanem dopředu nebylo známo, konalo se však pouze den před klíčovým hlasováním o důvěře.

Foto: Stringer, Reuters

Tomio Okamura

Článek

„Andrej Babiš nám ani nenabídl účast ve vládě, ani s námi neprojednal základní naše programové body,” řekl Okamura novinářům. „My nemůžeme podporovat vládu, když hnutí ANO říká, že s námi vládnout nechce, ani neřeklo pořádně důvod proč,” doplnil.

Vláda podle něj neprosazuje program SPD. Okamurovi navíc vadí výroky některých minstrů, kteří jeho hnutí označili za fašistické uskupení. Udělali to podle něj ministryně obrany Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Setkání bylo podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka domluveno již po návštěvě prezidenta na nedávném sjezdu SPD. [celá zpráva] „Po ukončení se domluvili, že se ještě jednou uvidí,” vysvětlil mluvčí motivaci setkání.

O čem bude Zeman s Okamurou hovořit, nicméně mluvčí spekulovat nechtěl. „Budou to jistě zajímavá témata, dopředu nic zveřejňovat nebudu,” odtušil Ovčáček.

Zeman ve středu zamíří do Sněmovny, kde hodlá podpořit Babišovu vládu, která bude před poslance předstupovat s žádostí o vyslovení důvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám