Hlavní obsah

Špatně zabezpečené budovy se mění ve zvířecí hladomorny

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Nespočet zvířat ročně umírá hladem v naprosto otřesných podmínkách jen kvůli nedbalosti či nezájmu člověka. Špatně zajištěné budovy, do nchž zvířata vlezou, ale nemají cesty zpět, slouží jako zvířecí hladomorny.

Foto: DES OP

Jednu kočku se záchranářům podařilo včas zachránit.

Článek

Jeden z takových případů se odehrál v sobotu v centru Plzně. V budově v Tylově ulici, kde sídlí Fakulta zdravotních studií Západočeské univerzity, zvířecí záchranáři ze spolku Kočka mezi lidmi našli devět mrtvých koček včetně jedné živé, avšak viditelně hladovějící.

„Kunám skalním nebo kočkám ve městě nefandím. Když jsem ale viděl těla mrtvých koček zkroucených v křeči s ubroušenými drápy a od krve špinavé a podrápané zdi, v duchu jsem si říkal, že takovou smrt jim nepřeji,“ sdělil Karel Makoň ze záchranné stanice zvířat v Plzni, který u sobotního případu asistoval.

Porušení zákona

Do prostor univerzitní budovy se kočky dostaly přes sklepní okna. Ta se nacházejí v rovině chodníku a jsou zabezpečena hrubou mříží s velkými otvory. „Nejedna kuna a kočka se spletla a přes tuto mříž skočila rovnou do sklepních místností se čtyřmetrovými stěnami. Raději nebudu rozvádět, jaké zákony a paragrafy vlastník budovy porušil, když tam nechal ta zvířata uhynout,“ doplnil Makoň s tím, že případem se nyní bude zabývat Státní veterinární správa s dalšími příslušnými orgány.

Foto: DES OP

Mříže u univerzitní budovy, kterými kočky prolezly.

V Plzni rovněž nastal problém u revitalizované vodní nádrže na návsi v Újezdě, kde se nachází nebezpečný přepad. Do metr hluboké a široké šachty několikrát spadla malá kachňata, která propadla mříží s velkými otvory. Vždy je vytáhli pozorní místní obyvatelé poté, co slyšeli jejich kejhání. Záchranáři proto šachtu osadili jemnějším pletivem a celou věc nyní budou řešit se Správou veřejného statku města Plzně.

Desítky případů ročně

Jen v Plzni pracovníci záchranné stranice zvířat vyjíždějí k desítkám podobných případů ročně. Z kanálů, šachet, komínů nebo sklepů už vytahovali snad všechny volně žijící živočichy – od srnčat přes jezevce až po ptáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám