Hlavní obsah

Soudní žaloby bez prozrazení zdrojů nic nevyřeší

Právo, jkk
Praha

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že se proti tvrzení článku Seznam Zpráv ohledně jeho cesty do Moskvy bude bránit trestním oznámením a žalobou. K vyjasnění celého případu ale tento krok nemusí přispět, shodují se Právem oslovení advokáti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to krok, který neodhalí, kdo to vynesl nebo jestli je to vůbec pravda,“ řekl Právu advokát Jiří Matzner. Důvodem je zákon, který dává novinářům právo chránit své zdroje.

Politici mají menší ochranu

„Neexistuje síla, která ho donutí to říct, protože se odvolá na ochranu zdrojů, kterou novináři ze zákona mají, a tím to končí,“ řekl Právu.

Kulhánek se postavil za Hamáčka

Domácí

„Orgány činné v trestním řízení zahájí prověřování celé věci, tudíž si k podání vysvětlení pozvou pana Hamáčka i pana Kroupu a tam se ho zeptají, jak k těm informacím přišel,“ popsal postup policie advokát Jaroslav Ortman. „Když nebude chtít, tak neřekne,“ dodal.

Hamáček: Všechny ty nesmysly slouží jen Rusku

Domácí

Ani Hamáčkova občanskoprávní žaloba situací nijak nepohne. „V civilu není vůbec žádný prostor pro to, aby zdroje musel prozradit. Tady se střetávají svoboda slova a ochrana osobnosti. Existuje už řada rozhodnutí, že politici mají menší míru ochrany,“ připomněl Matzner.

Ortman doplnil, že prověřování Hamáčkových trestních oznámení bude o poznání rychlejší než civilní žaloba, která se podle něj může táhnout roky.

Kroupa své zdroje nezveřejní

Server Seznam Zprávy je podle šéfredaktora Jiřího Kubíka připraven pravdivost svých zjištění u soudu prokázat. Stejně si za svými informacemi stojí také novinář Kroupa. „My samozřejmě jsme připraveni prokázat, že informace, které jsme napsali, jsou podložené a pravdivé. My jenom prostě důsledně chráníme naše zdroje,“ řekl ve středu České televizi.

Šéf žalobců Zeman: Hamáček nechtěl kauzu Vrbětice utlumit nebo ukončit

Domácí

Zdroje ale prozradit nyní nehodlá. „Nejsem schopen v tuhle chvíli čehokoliv, co by vedlo k odhalení mých zdrojů. Já ty lidi chci ochránit,“ dodal Kroupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám