Hlavní obsah

Soudci i politici si polepší, Senát pustil novelu o platech

Novinky, ČTK, jas, tin, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát se v pátek rozhodl nezabývat se vládní novelou o platech soudců. Norma zvyšuje platy soudců na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora zároveň schválila návrh, podle něhož by mělo být i nadále možné vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky bez nutnosti vlastnit sKartu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Vládní návrhy představila senátorům ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Po jejich hladkém projednání zákonodárcům slíbila, že návrhy ministerstva budou v příštím roce obsahovat co nejméně nepřesností a nedostatků.

Novelu o platech představitelů státní moci přijali poslanci ve stavu legislativní nouze krátce před začátkem Vánoc. Vedle soudců a státních zástupců si polepší i poslanci a senátoři. Do přijaté předlohy totiž poslanci včlenili zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění ze svých náhrad.

Trojnásobek neprošel, ministerstvo čeká spory

Ústavně-právní výbor Senátu sice doporučil toto ustanovení vyjmout a normu poslancům vrátit, senátoři se však nakonec přiklonili k nezabývání se zákonem. Tím umožní, aby zákon mohl začít platit od nového roku. Zbývá však ještě podpis prezidenta.

Považuji to za velkou chybu, je to pohrdání Ústavou.
Jiří Dientsbier

Ministerstvo spravedlnosti se podobně jako někteří zákonodárci přiklánělo k nárůstu platů na trojnásobek, o němž ve svém usnesení hovořil i Ústavní soud. Nyní se resort obává, že přijetím stávající úpravy dojde k řadě sporů, v nichž se soudci budou domáhat naplnění verdiktu ÚS.

Soudci nevylučují ústavní stížnost

Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník řekl Právu, že ho mrzí, že se Senát nepřiklonil k návrhu ústavně-právního výboru. To, zda nyní na řadu přijdou žaloby od soudců, nechtěl Lichovník předjímat.

„Počkáme na úplný konec legislativního procesu, tedy i na případný podpis prezidenta a pak se rozhodneme. Soudci ale nemají prakticky jinou možnost, než řešit svůj nesouhlas cestou Ústavního soudu, nemůžeme stávkovat, protestovat. Pokud nám nezbyde nic jiného, nelze vyloučit cestu ústavní stížnosti,“ uvedl Lichovník

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) označil zákon, který prošel i hlasy sociálních demokratů za protiústavní. „Považuji to za velkou chybu, je to pohrdání Ústavou. Parlament by neměl schvalovat zákony, o kterých ví předem, že jsou protiústavní,“ řekl Právu Dienstbier.

Novela týkající se sKaret reaguje na nedostatky v již schválených zákonech. Ty předpokládaly, že se dávky budou od ledna vyplácet jen prostřednictvím sKaret. Ministerstvo práce a sociálních věcí ani původní zákony nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek pěstounské péče ještě karty sociálních systémů karty neměli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám