Hlavní obsah

Soudci důrazně odmítají snížení svých platů

Právo, ada, nig

Ačkoli v pondělí šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník připustil, že čtyřprocentní snížení platů ústavním činitelům, které by se dotklo i soudců, je vyváženější než původně navrhovaných 20 procent, dneškem tato tolerance vzala za své.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rada Soudcovské unie po svém zasedání vydala stanovisko, ve kterém snížení platů soudců důrazně odmítá.

„V důsledku opakovaného zmrazení svých platů soudci začali naplňovat princip „ekonomické solidarity“ již v době, kdy platy zaměstnanců ve veřejné sféře narůstaly a ani ostatních občanů ČR se ještě důsledky ekonomické krize nedotýkaly,“ tvrdí Soudcovská unie, podle níž jde o neústavní opatření.

„I v případě, že k nyní politickou mocí prosazovanému neústavnímu opatření nedojde, přijdou tak soudci v průběhu let 2008 až 2010 celkem o 15 procent zákonem předvídaných platů," protestují soudci.

Odmítavé stanovisko unie se opět odvolává na Ústavní soud

Již dříve soudci nabourali svými stížnostmi k Ústavnímu soudu opatření, která politici udělali směrem k platům svými stížnostmi k Ústavnímu soudu. Vymohli si tak dodatečné vyplacení 13. a 14. platu a pokusili se o totéž dvakrát v případě zmrazení platů všech ústavních činitelů po povodních v roce 2002. V tomto druhém případě již neuspěli.

Přesto šla nyní vláda cestou pouze čtyřprocentního snížení jejich platů. Jak řekl otevřeně tento týden po rozhodnutí vlády ministr financí Eduard Janota, chtěli se tímto krokem vyhnout stížnostem právě ze strany soudců.

Odmítavé stanovisko unie se nyní opět odvolává na Ústavní soud. Jejich stanovisko naznačuje, že pokud politici i přes jejich protesty sáhnou na platy soudců, může se spor o ně opět dostat před nejvyšší soudní instanci.

„SU ČR také vyjadřuje hluboké znepokojení nad tím, že se soudci a jejich finanční zabezpečení, které je podle doporučení Rady Evropy a dosavadních rozhodnutí Ústavního osudu ČR jednou ze základních podmínek jejich nezávislosti, stali součástí populistických a symbolických gest politické reprezentace,“ stojí v prohlášení.

Podle soudců představitelé zákonodárné a výkonné moci neberou na zřetel odlišnost svých funkcí a funkce soudce. Připomínají skutečnost, že zatímco politici mohou mít vedlejší výdělky, soudce kromě výkonu své funkce de facto nesmí být výdělečně činný.

Lichovník v pondělí po rozhodnutí vlády řekl Právu, že si dovede představit, že Ústavní soudci již řekli, že politici ať si dělají se svými platy co chtějí, ale na platy soudců mimo naprosto výjimečnýách situací sahat nemohou. Vzápětí připustil, že současná krize takovou situací je. „dovedu si představit, že jestliže se úsporná oaptření dotknou opravdu všech, pak se mohou dotknout i nás,“ prohlásil Lichovník s tím, že ale definitivní slovo musí říci rada unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám