Hlavní obsah

Soud zrušil opatření týkající se testování zaměstnanců

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý zrušil opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinností zaměstnanců a živnostníků po pozitivním testu na koronavirus. NSS už jednou takřka totožné opatření zrušil s tím, že ministerstvo musí svá opatření odůvodňovat. Ministerstvo přitom nové opatření odůvodnilo ještě stručněji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je politováníhodné, že ministerstvo zdravotnictví přistupovalo tak liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ konstatoval předseda senátu Tomáš Rychlý.

Senát NSS účinnost rozsudku odložil o čtyři dny tak, aby ministerstvu dal čas k případnému vydání nového opatření, které již bude bez vad. Podle verdiktu ministerstvo musí opatření především důkladněji odůvodnit, ale je povinno vyjádřit se například i k přiměřenosti zásahu do práv a zájmů právnických a fyzických osob, jak vyžaduje pandemický zákon.

Zrušené opatření stanovilo některé povinnosti zaměstnanců a živnostníků poté, co měli pozitivní antigenní test. Norma nařizovala po pozitivním testu opuštění pracoviště a nutnost podrobit se PCR testu. Zaměstnavatelé zase museli vést evidenci provedených testů. Tato povinnost nebyla podle soudu v opatření zdůvodněna vůbec.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Domácí

Soudci se pozastavili nad tím, že už jednou opatření pro chyby v odůvodnění zrušili, přičemž vyzvali ministerstvo, aby svá opatření náležitě odůvodňovalo. Ministerstvo ovšem odůvodnění ještě více zestručnilo, místo toho, aby jej upřesnilo.

Podle NSS například povinnost k vedení evidence provedených testů nebyla v opatření odůvodněna vůbec, nebyl vymezen ani účel, pro který má být tato evidence vedena. „Jde o hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění,“ okomentovali to soudci a dodali, že ministerstvo vůbec neodůvodnilo, proč je opatření ve srovnání s předchozí úpravou rozšířeno i na OSVČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám