Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby pražského politika, který měl zvýhodnit JCDecaux

– Praha
Novinky, bad

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil v pátek obžaloby bývalého místostarostu Prahy 1 Michala Valentu (ODS) a technického ředitele firmy JCDecaux Tomáš Tenzera obžaloby, která je vinila ze zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem. Verdikt není pravomocný, žalobce si proti němu na místě podal odvolání.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Michal Valenta při jednání obvodního soudu pro Prahu 1.

Článek

„Zásadní otázkou a základní skutečností, kterou soud musel prokázat, bylo, zda předmětný záměr je, či není veřejnou soutěží,“ uvedla předsedkyně senátu Dana Šindelářová. „Na základě provedeného dokazování soud dospěl k závěru, a má za prokázané, že předmětný záměr není veřejnou soutěží, a tudíž obžalovaní nemohli svým jednáním naplnit skutkovou podstatu žalovaného trestného činu,“ dodala.

Valenta měl podle obžaloby v roce 2016 spolupracovat s Tenzerem při pronájmu čtyř reklamních ploch v metru. Valenta měl využít svých politických kontaktů ke zvýhodnění firmy JCDecaux, za což podle spisu inkasoval 200 tisíc korun, které fakturoval jako poradenskou činnost. „Tento fiktivní smluvní vztah uzavřel, aby zastíral skutečnou činnost, tedy využívání interních informací,“ uvedl žalobce Jan Lelek.

Soud: Morálně si musí udělat jasno

Podle soudu šlo o určitý specifický režim veřejného soutěžení, nikoliv o veřejnou soutěž.

„Uchazeči mohli využít zákona 106, aby si mohli zjistit další podmínky vyhlášeného záměru. Zda tak učiní, či nikoliv, bylo pouze na nich,“ podotkla Šindelářová. Podle ní tím měli všichni zájemci rovné podmínky a JCDecaux nebyla zvýhodněna, protože i jiná společnost byla v kontaktu s pracovníky městské části.

„V rovině trestněprávní má soud jasno, v rovině morální si obžalovaní musí udělat jasno sami,“ uzavřela odůvodnění soudkyně.

Pražský politik bral peníze od reklamní firmy JCDecaux, prý nešlo o úplatky

Domácí

O poutače se napoprvé, kdy radnice vypsala záměr reklamní plochy pronajmout, ucházela jiná společnost zabývající se venkovní reklamou – euroAWK. Nabídla za ně šedesát tisíc korun. Jednací bod, kde se měla nabídka schválit či odmítnout, byl však z jednání rady městské části odstraněn.

Na druhý vypsaný záměr reagovala JCDecaux nabídkou o osm tisíc vyšší a radnice její výhodnější nabídku přijala. Žalobce je přesvědčen, že částku firma nabídla na základě informací od Valenty, který byl v té době členem majetkové komise městské části.

Spory s městem

JCDecaux je v Praze významným hráčem na trhu s reklamou. Smlouva z roku 1997 zaručuje společnosti Rencar, která do skupiny spadá, provozování reklamy na všech asi 130 tisících reklamních plochách v pražské hromadné dopravě.

Tento kontrakt je předmětem soudního sporu, jelikož dopravní podnik jej v roce 2016 vypověděl. Obvodní soud pro Prahu 9 nepravomocně rozhodl o jeho neplatnosti.

JCDecaux má také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, kterou minulé vedení magistrátu označilo za údajně nevýhodnou a rozhodlo o tom, že ji neprodlouží. Spor vyústil do situace, kdy není jasné, zda budou přístřešky MHD odstraněny.

Tenzerovo jméno se loni objevilo v médiích také v souvislosti s tehdejší předsedkyní pražského zastupitelského klubu Pirátů Michaelou Krausovou. Ta se s manažerem scházela, podle ní šlo o osobní schůzky. Na funkci šéfky klubu nicméně rezignovala s tím, že pochybila při informování o schůzkách. Nahradil ji Viktor Mahrik, který se ovšem s Tenzerem rovněž dvakrát sešel. Všichni zúčastnění, i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) popřeli, že by měl Tenzer vliv na přidělování magistrátních zakázek pro reklamní byznys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám