Hlavní obsah

Soud zastavil zrušení buňky ODS v Praze 12

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud podle informací Novinek předběžným opatřením zastavil únorové rozhodnutí výkonné rady ODS o zrušení stranické buňky v Praze 12. Strana tehdy zrušila i organizace v Praze 4 a na Praze-západ. Důvodem byl prý netransparentní nábor nových členů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Hlavní kancelář ODS bude rozhodnutí soudu respektovat. "Jedná se zejména o to, abychom občanské demokraty na Praze 12 nekrátili na jejich ústavním právu sdružovat se v politických stranách a hnutích," sdělil mluvčí ODS Jiří Sochor. Na tomto právu nebyli členové podle mluvčího nijak kráceni, mohou se totiž zaregistrovat do jiného sdružení nebo do sdružení, které v Praze 12 nově vznikne.

Mluvčí dodal, že rozhodnutím výkonné rady se zabýval i smírčí výbor strany, který neshledal žádná procedurální pochybení, která by mohla vést k neplatnosti napadaného usnesení.

Únorové zemětřesení

O možnosti zrušení oblastních sdružení se hovořilo již před jednáním výkonné rady. Část členů ODS v Praze 4 si v té době stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích. V Praze 12 byl podle lidí z pražské ODS problém s nedávným sněmem, na kterém bylo zvoleno nové vedení oblastního sdružení.

"Postupný vývoj vnitřní situace v OS ODS Praha 4 a OS ODS Praha 12 lze chápat jakkoliv, rozhodně však ne jako standardní politický vývoj stranické buňky,“ uvedl k rozhodnutí výkonné rady šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda.

Svoboda k vývoji v Praze 12 uvedl, že za podivných okolností došlo k odvolání předsedy tamní organizace Tomáše Grulicha. "Na jeho místo byl následně zvolen člověk, který do této oblasti přešel z rozvrácené ODS na Praze 1 a který, pokud je mi známo, nikdy neprošel testem voleb," okomentoval věc Svoboda.

Obnovou buňky v Praze 12 byl pověřen právě odvolaný Grulich. Soud však svým rozhodnutím všechny změny zrušil a situaci se vrátil do doby před 28. únorem. Strana se může proti verdiktu odvolat.

Rušením buněk se v pátek bude znovu i výkonná rada.

Reklama

Související články

Špičky pražské ODS rozprášily odbojníky

Zasedání pražské regionální rady ODS, které se protáhlo do nedělních nočních hodin, rozhodlo, že na obnovení zrušených stranických buněk v Praze 4 a Praze 12...

Výběr článků

Načítám