Hlavní obsah

Soud zamítl stížnosti týkající se financování prezidentské volební kampaně

Právo, Petr Kozelka

Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Tomášem Langáškem zamítl v úterý dalších osmnáct stížností na prezidentské volby. Soudci se nyní zabývali zejména stížnostmi poukazujícími na financování kampaně. Podle NSS současné zákony umožňují skrýt původ peněz za třetí osobu, případná změna normy ale dle soudu musí přijít od zákonodárců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tato zákonná úprava umožňuje skrýt původ prostředků i konkrétní výdaje, pokud je kampaň fakticky zcela nebo z velké části vedena třetími osobami s vědomím kandidáta. Je na zákonodárcích, zda budou chtít na tuto situaci reagovat, a to buď omezením rozsahu plnění, ve kterém se může s vědomím kandidáta třetí osoba podílet na jeho kampani, nebo nastavením obdobných pravidel transparentnosti, která platí pro kandidáty nebo registrované třetí osoby,“ konstatovali soudci.

Podle NSS se při tvorbě současného zákona zřejmě předpokládalo, že nemá smysl podrobně regulovat finanční toky třetích osob. Zákon tak žádným způsobem neomezuje výši hrazení volebních výdajů nebo bezúplatného plnění, které kandidát od jedné právnické či fyzické osoby obdrží.

Ačkoliv je podle soudu sporné, zda tento závěr není v rozporu s cílem zákona, nelze normu vykládat v rozporu s jejím jasným textem.

Volební senát musí rozhodnout o všech stížnostech do středy. Na soudce čeká rozhodnutí ještě ve čtyřech věcech. Ze sedmi desítek podnětů zatím soud žádnému nevyhověl.

Reklama

Výběr článků

Načítám