Hlavní obsah

Soud zamítl návrh ČT vydat opatření proti Nově

ČTK, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud zamítl návrh České televize na vydání předběžného opatření vůči společnosti CET 21. Podle návrhu ČT by TV Nova ve svém zpravodajství krom jiného nemohla uvádět informace o údajném zadlužení ČT.

Foto: archiv ZP M-A
Článek

"Návrh byl zamítnut," oznámila v úterý ČTK mluvčí obchodního úseku městského soudu Lenka Grollová. Rozhodnutí ještě není pravomocné a účastníci sporu se proti němu mohou odvolat. Definitivní verdikt by potom vynesl pražský vrchní soud.

ČT nicméně stále trvá na tom, že žalobu na Novu podá. "Rozhodnutí soudu k předběžnému opatření jsme zatím neobdrželi," řekl v úterý Právu mluvčí ČT Richard Klatovský. "Ale, ať už je jeho znění jakékoli, připravujeme podání žaloby na televizi Nova, protože její výroky v Televizních novinách například o zadluženosti České televize nás podle našeho mínění jednoznačně poškodily," dodal Klatovský.

Žaloba na ochranu před nekalou soutěží

Nova tvrdí, že předběžné opatření by bylo zásahem do práva svobodného šíření informace. "Od začátku byl záměr ČT zamezit šíření informací o sobě a svém veřejnoprávním hospodaření velmi podivný. V demokratickém státě je naivní pokoušet se formou soudního rozhodnutí bránit nezávislému médiu ve svobodném šíření informací," reagoval mluvčí Novy Petr Kostka.

Veřejnoprávní televize chce na Novu podat žalobu na ochranu před nekalou soutěží kvůli dvěma údajně ČT poškozujícím reportážím. V první vysílané v Televizních novinách 24. dubna mimo jiné zaznělo, že ČT je zadlužená a nemá plán restrukturalizace. O den později Nova v další reportáži informovala, že příjmy veřejnoprávní televize za případný vyšší podíl reklamy byly odhadnuty na dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám