Hlavní obsah

Soud v Plzni povolil pochod proti sionismu

Právo, ib
PLZEŇ

Pravicoví extrémisté mohou v Plzni uskutečnit svůj Protest proti sionismu, akci původně plánovanou na 21. února přitom zakázal centrální městský obvod. Krajský soud ale dal v pondělí za pravdu svolavateli Tomáši Babkovi, který verdikt obvodu napadl žalobou. Ultrapravičáci tak nyní mohou akci, na niž mají přijet až tři stovky radikálů, uskutečnit do třiceti dnů.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Plzeň bývá místem shromáždění ultrapravicových nacionalistů poměrně často. Ilustrační foto

Článek

„Žalobou napadené rozhodnutí bylo zrušeno pro nepřezkoumatelnost. Konkrétní důvody zveřejníme v pátek,“ řekl Právu místopředseda soudu Václav Roučka.

Extrémisté budou muset dodržet původně ohlášenou trasu - ta měří jen několik stovek metrů, vede od obchodního centra Plaza, dále Solní ulicí a končí na centrálním náměstí Republiky.

Obvod zákaz pochodu mimo jiné odůvodnil tím, že by shromáždění mohlo vést k podzněcování nenávisti a nesnášenlivosti. Podle policie je Babka jedním z čelních představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko a má kontakty na radikální část Národního odporu Praha.

Obvodní radnice zakázala celkem tři pochody, všechny se měly uskutečnit 21. února. První svolavatel se proti verdiktu neodvolal, druhým byl Babka a třetí má na případnou žalobu čas do čtvrtka.

Reklama

Výběr článků

Načítám