Hlavní obsah

Soud trestal gang za pašování drog do vězení

– Louny • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Na dva až pět let do vězení poslal v pondělí Okresní soud v Lounech skupinu devíti obžalovaných, kteří se podíleli na pašování drog do věznice Nové Sedlo.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní před senátem lounského soudu

Článek

Drogy měly do věznice putovat v balících, nebo se je snažili vězni pronášet z pracovišť například v konečníku. Dvěma ženám soud udělil trest podmíněný, v jednom případě je již pravomocný. Ostatní obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání, případně se na místě odvolali.

Do distribuce pervitinu a marihuany na konci roku 2018 a na začátku roku 2019 bylo podle obžaloby zapojeno pět mužů, kteří si ve věznici odpykávali své tresty. V pašování jim měly pomáhat čtyři ženy.

Řeznictví v centru Prahy ukrývalo varnu pervitinu

Krimi

Případ se podařilo odhalit díky práci dozorců ve věznici. Nejprve policisté prověřovali dva vězně a dvě ženy v civilu. Jedna z nich pracovala na Chomutovsku, kam za prací dojížděli odsouzení. Právě tam si obžalovaní předávání drog dohodli.

Později pracovníci věznice odhalili předání pervitinu přímo při návštěvě odsouzeného a zjistili, že návštěva souvisí s případem, na kterém kriminalisté pracovali. Obžalovaný vězeň si přímo v návštěvní místnosti zavedl balíček s drogou do konečníku. Byl ale odhalen dozorci.

„Je s podivem, že si přímo ve vězeňské místnosti látku zavedl tam, kam si ji zavést chtěl. Tento způsob senát označil za dosti drzý,“ řekla předsedkyně senátu Hana Bachová.

Obžalovaným hrozila trestní sazba ve výši 2 až 10 let. Podle soudu se všichni dopustili činu jako organizovaná skupina a jejich jednání je zvlášť závažné. Za hlavního organizátora označil soud Tomáše Lněničku, který dostal pětiletý trest. V roce 2018 byl za stejný čin již soudem trestán.

Soud poslal Ratha v druhé části korupční kauzy na osm let do vězení

Krimi

Dalším organizátorem měl být Ivo Kiezler, který nedávno dostal v Teplicích 3,5letý trest a lounský soud proto od dalšího trestu upustil.

S pašováním drog do věznic se policie potýká dlouhodobě. Vězeňská služba se drogy snaží odhalovat zejména pomocí cvičených psů a rentgenů. Vězni a jejich komplicové jsou ale vynalézaví.

Do věznice se tak drogy v minulosti dostaly například pod známkou pohledu, zalepené mezi listy bloku, v pantoflích, které přišly v balíku či se je vězni snaží pronášet v konečníku. Komisař z věznice Nové Sedlo Josef Ihring již dříve řekl, že ve věznici stojí jeden gram pervitinu až desetinásobek ceny mimo věznici, která je 800 až 1000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám