Hlavní obsah

Soud osvobodil Bártu, jeho bezúročné půjčky nebyly úplatkem

Právo, Josef Koukal

Faktický lídr Věcí veřejných (VV) Vít Bárta prý neuplácel své spolustraníky. Jeho půjčky poslancům nebyly podle Městského soudu v Praze spojeny s žádnou protislužbou v oblasti obecného zájmu. Bárta se na základě tohoto rozhodnutí bude ucházet o křeslo předsedy VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Bárta půjčoval poslancům řádově statisícové částky v době, kdy si v souladu s volebním programem VV snížili vlastní příjmy. Mnozí však hned po první výplatě v únoru 2011 doslova „splakali nad výdělkem“. Na uzavřeném jednání klubu měla část poslanců naznačit, že by mohli hlasovat pro opětovné zvýšení platů.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott proto náhlé půjčky ze strany Bárty, který měl dostatečné příjmy z předchozího podnikání, uznal jako úplatek za loajalitu. Bártu odsoudil k podmínečnému trestu za podplácení a místopředsedu strany Jaroslava Škárku ke třem letům vězení za podvod. Peníze od Bárty podle něj vylákal, aby ho mohl diskreditovat.

Uplácení se neprokázalo

Podle odvolacího městského soudu je však všechno jinak. Podle něj se neprokázalo, že by Bárta půjčkami uplácel poslance za konkrétní hlasování či jinou jasnou protislužbu.

„Nikdy nebyla debata o tom, že by někdo přišel a řekl: tak navrhneme tu změnu a on jim dával peníze za to, aby pro ni hlasovali,“ řekl Právu Bártův obhájce Oldřich Chudoba. „Tak to totiž nebylo. Žádný obecný zájem tam není, byla to půjčka. Prokázáno bylo jen to, že chtěli diskreditovat Bártu, což ale na druhé straně není podvod,“ uvedl na adresu poslanců, kteří od Bárty peníze přijali a pak ho u soudu usvědčovali z podplácení, Škárky a Kristýny Kočí.

Podle Chudoby by měli být obžaloby zproštěni oba nepravomocně odsouzení. „Když jeden neuplácí, nemůže druhý být uplácen,“ dodal.

Kritika se snesla na soudce Šotta

Obvodní soud se případem začne opětovně zabývat v lednu. Soudce Šott by se však podle obhájce Chudoby měl závazně řídit názorem odvolacího soudu.

Soudkyně Jarmila Löffelmanová v rozhodnutí, které ve středu zveřejnil portál Ihned.cz, Šotta zkritizovala i za veřejný proces, při němž nechal po celou dobu hlavního líčení v jednací síni pracovat i televizní štáby. „Je třeba se zabývat i otázkou, zda tento postup není výsledkem přenosu pokračování vedení hlavního líčení on-line ve sdělovacích prostředcích,“ uvádí soud v souvislosti s výpovědí Škárky.

Šott byl za transparentní vedení soudního procesu letos na jaře naopak chválen, uznání si vysloužil i za věcnou argumentaci při zdůvodnění rozsudku.

Bárta do vedení VV

Bárta se chce nyní ucházet o post předsedy Věcí veřejných. Uvedl to na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně. Vyhoví tak prý řadě nominací, které podle svých slov získal od regionálních organizací strany.

"Vážím si rozhodnutí odvolacího soudu, že mé jednání nenaplňuje znaky žalovaného ani jiného trestného činu," prohlásil Bárta. Dodal, že i odvolací soud uvedl, že Škárka a Kočí z něj zákeřně vylákali půjčku, kterou obrátili v úplatek, aby ho zdiskreditovali.

Škárka si sice takto rozhodnutí odvolacího soudu neinterpretoval, nicméně i on je spokojen. "Jsem rád, že odvolací soud odmítl podivnou konstrukci soudce Šotta ohledně údajného podvodu. Doufám, že se tentokrát bude řídit závazným pokynem nadřízeného soudu. Pokud jde o další postup, poradím se se svým právníkem," řekl Právu Škárka.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím soudu, že Bártovy bezúročné půjčky nebyly úplatkem?
Ano
28,6 %
Ne
71,4 %
Celkem hlasovalo 19567 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám