Hlavní obsah

Soud dal zelenou otevření okruhu mezi dálnicemi D1 a D5

– Praha

Městský soud v Praze zamítl předběžné opatření, kterým chtěla firma Greyhound Company (GC) zabránit kolaudaci a otevření jihozápadní části pražského okruhu. Firma tvrdí, že část křižovatky dálnice D1 s okruhem se staví v rozporu s územním plánem.

Článek

Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

"Podle soudu žalující společnost dostatečně neupřesnila, jakou újmu utrpěla údajnou černou stavbou," uvedla televize. Pokud by soud dal firmě zapravdu, bylo by ohroženo otevření okruhu mezi plzeňskou dálnicí D5 a brněnskou D1, které je plánováno na 20. září.

Ředitelství silnic a dálnic se dosud nepodařilo od firmy GC získat pozemky, na nichž se mělo napojení okruhu na D1 původně stavět. Proto připravilo náhradní variantu, která tyto pozemky obchází. Firma tvrdí, že provizorní řešení je černou stavbou, což ale ŘSD odmítá.

"Jsme rádi, že se potvrdilo, že provizorní řešení, které jsme zvolili, je v souladu se stavebním povolením," řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. O výkupu pozemků chce ale státní organizace s firmou dále jednat, neboť nemovitosti potřebuje pro další výstavbu okruhu směrem do Běchovic.

Nová část okruhu o délce 23 kilometrů má výrazně ulevit dopravě v hlavním městě, především Jižní spojce a Barrandovskému mostu. Investice do samotné výstavby činila 18 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám