Hlavní obsah

Součková tlaku hejtmanů nevyhoví

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Nehodlám podléhat jakýmkoli politickým nátlakovým akcím, které už v minulosti zlomily vaz mým předchůdcům," řekla Právu ministryně zdravotnictví Marie Součková v reakci na páteční požadavek hejtmanů krajů, aby odstoupila z funkce, protože oddlužení okresních nemocnic, které kraje převzaly, probíhá nedostatečně a situace v nemocnicích je kritická.

Foto: ZOO Zlín
Článek

"Vyzýváme ministryni zdravotnictví k demisi," uvedl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek po jednání Rady Asociace krajů. "Ztratili jsme důvěru v paní ministryni, která za devět měsíců nic nezplodila a nedokázala vytvořit žádnou hodnotu, která by oddlužila naše nemocnice," dodal.

Nemocnice v Jihomoravském kraji mají nejvyšší dluhy, celkem 1,06 mld. korun. Dluhy všech nemocnic přitom činí asi 6,5 mld. korun. Představitelé krajů navíc vyzvali vládu, aby se začala reformou zdravotnictví vážně zabývat.

Hejtmanům se nelíbí vládní návrh, který počítá s tím, že na oddlužení bývalých okresních nemocnic věnuje 1,5 mld. korun. Česká konsolidační agentura by pak měla odkoupit až 50 procent pohledávek. Vláda však poskytnutí pomoci podmiňuje redukcí lůžek.

Krize prý hrozí na konci roku

Všichni hejtmani považují vládní návrh za snahu přenést odpovědnost z vlády na jednotlivé kraje. "Vložili jsme peníze do zpracování auditů nemocnic, a nyní se dovídáme, že nejsou zapotřebí," poznamenal hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS).

Zatímco ministryně Součková je přesvědčena, že se jedná o pomoc, hejtmani tak optimističtí nejsou. Vládní usnesení chápou jako almužnu a ne pomoc, uvedl Juránek v Českém rozhlase. Stát by měl podle jejich mínění uhradit dluhy v celé výši a bez podmínek.

"Nepodařilo se ani nastartovat systém, aby se ztráta nemocnic dále neprohlubovala," dodal Tošenovský. Podle hejtmana kraje Vysočina Františka Dohnala (nestraník) je situace v některých krajích velmi vážná a k vyhrocení situace tam lze očekávat už v závěru roku. Hrozí, že se sníží dostupnost a kvalita zdravotní péče, a vyloučeno není ani uzavření nemocnic.

Součková: Plošné oddlužení už tu bylo

"Pomoc krajům s oddlužením nemocnic při nastavení efektivní a optimální zdravotní sítě je na místě. Tu jsem slíbila a také splnila. Na těchto zásadách jsme se s hejtmany shodli," uvedla Součková a dodala, že plošné oddlužení sítě zdravotních zařízení, jak dnes žádají krajští hejtmani, už máme za sebou. "Vláda k němu přistoupila v roce 1997. A jaký je výsledek? Peníze se nenávratně ztratily, kvantita vystřídala kvalitu a naše zdravotní síť je předimenzovaná. Převzala jsem resort, jehož manko může v příštím roce dosáhnout až 16 mld. korun," řekla Součková.

Podle ní se resort už přes 10 let soudí se soukromou firmou Diag Human o milióny korun a díky minulým chybám musela státní pokladna zaplatit už 326 miliónů a další jsou požadovány. "Převzala jsem resort, který je pod neustálým tlakem finančně silných zájmových skupin - mám na mysli farmaceuty, výrobce zdravotnické techniky, pojišťovny a v neposlední řadě, troufám si říci, odboráře," uvedla ministryně.

Ministryně věří v síť moderních nemocnic

Věří, že se "najdou voliči, kteří na rozdíl od krajských hejtmanů pochopí účelnost třeba i některých nepopulárních rozhodnutí. Jejich smyslem je však rovný přístup ke službám hrazeným z veřejného zdravotního pojištění, větší šance na uzdravení, neboť místo placení zbytečných vyšetření a ošetření bude více peněz na léčbu opravdu závažných onemocnění. Namísto zastaralé a kvalitativně různorodé sítě lůžkových zařízení bude dostupná moderní síť kvalitně vybavených nemocnic."

Toto je zásada, říká Součková, která ji vede ke změnám, jež by měly být zakotveny i v připravované reformě českého zdravotnictví. S ní bezprostředně souvisí i optimalizace zdravotní sítě. "Tato síť se v minulosti budovala spíše na politickém populismu a politických zájmech než na zdravotnické potřebnosti," uzavřela ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám