Hlavní obsah

Součková chce příletové karty kvůli SARS co nejdříve

ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina států světa přijímá v souvislosti se šíření onemocnění SARS opatření nebo se je chystá zavést. Česko, jak v rozhovoru uvedl hlavní hygienik Michael Vít, zavede pro všechny osoby, které míří do ČR příletové karty. Ministryně zdravotnictví Marie Součková je chce zavést neprodleně. Nařízení hlavního hygienika Michaela Víta podepíše, jakmile jí bude návrh předložen.

Foto: Jana Krotilová

V planetáriu.

Článek

Vít bude z pověření ministryně informovat o zavedení příletových karet ministry EU na úterním zasedání v Bruselu. Kartu by vyplnil každý člověk přilétající odkudkoli do České republiky, tedy nejen cestovatelé z rizikových zemí, ale také čeští turisté vracející se z dovolené, řekl mluvčí ministerstva Mario Böhme.

Počátkem příštího týdne by se podle něj měla konat schůzka, na níž se domluví vzhled karty, technologie distribuce a sběru a další organizační detaily. Poté nařízení vstoupí v platnost. Do formuláře tedy cestovatel napíše jméno, číslo pasu, zemi odletu, dobu pobytu v ČR a adresu, na níž bude možné ho zastihnout pro případ, že by někdo z konkrétního letu onemocněl. Karty se budou uchovávat po inkubační dobu nemoci, tedy deset až 20 dní. Poté se skartují.

S hlavním hygienikem Michaelem Vítem o nebezpečné nemoci.

Jaké je situace v SARS v České republice?

Od vypuknutí nemoci jsme 28 občanů, kteří byli v jihovýchodní Asii a po příletu měli určité zdravotní potíže, preventivně hospitalizovali na infekčních klinikách v Praze, Brně a v Příbrami. Ani u jednoho pacienta se nemoc nepotvrdila. Všichni jsou zdrávi.

Jak je SARS nebezpečný ve srovnání s jinými chorobami?

Na SARS umírá přibližně šest procent nemocných. Mnohem zákeřnější je například vzteklina, kterou nepřežije nikdo. SARS má nižší úmrtnost než například meningokokový zánět mozku, na který loni v ČR zemřelo 16 procent nakažených.

Jaká jsou opatření proti SARS v České republice?

Už v začátku jsme přijali zásady protiepidemických opatření. Spočívají právě ve striktní izolaci postiženého, vybavení pacienta i personálu nemocnic respirátory, dodržování zásad bariérové ošetřovací techniky, používání jednorázových pomůcek a vytvoření provizorního filtru před vstupem na izolační pokoj.

Co to znamená?

Že například vzduch z pokojů musí jít rovnou ven do ovzduší a nikoli do chodeb nemocnice. Personál musí mít při ošetřování rukavice, oční štít, roušku a dodržovat velmi přísná hygienická opatření.

Zvláštní opatření jsou zavedena na pražském ruzyňském letišti a s postupem nemoci se zpřísňují směrem k monitoringu cestujících a k jejich co nejvyšší informovanosti o nemoci.

Prý budou příletové karty pro všechny.

Ano. V letadle by všichni cestující, kteří přilétají na mezinárodní letiště v ČR, což je nejen Ruzyň, ale i Karlovy Vary vypisovali formulář, kde bude jméno cestujícího, číslo pasu, odkud letí a kam letí a kde v ČR bude pobývat. Důvod je prostý: pokud by se daným letem náhodou do ČR nemoc zanesla, abychom mohli ostatní cestující okamžitě najít a případně i okamžitě léčit. Příletové karty budou zavedeny do 14 dnů. Nyní se dolaďující technické věci kolem nich.

Týkalo by se to jen letů z jihovýchodní Asie?

Ne. Všech linek, které k nám přilétají odkudkoli. A vyplňovat formulář budou všichni bez rozdílu, ať jde o českého občana nebo cizince, který k nám letí. Karty by se mohly vyplňovat už v letadle. V případě, že v letadle by byl někdo, kdo má vysokou teplotu, letadlo by se dezinfikovalo. Zatím se tak neděje.

A budete cestujícím před odletem měřit teplotu, jako je tomu na některých letištích?

Ne.

Ochrání roušky před ústa?

Protože jde pravděpodobně o kapénkovou infekci, roušky ochrání. Ve světě, kde je ošetřující personál měl, většinou se nenakazil. Kde je neměl, bylo tomu naopak.

Státní zdravotní ústav začal s novým testem na SARS. Bude pro každého podezřelého nákazou?

Ano.

Jsou české nemocnice připraveny na zvládnutí nemoci?

Děláme k tomu různá opatření. Chceme, aby nemoc zvládlo sedm regionálních pracovišť v zemi tak, že budou kopírovat území dřívějších krajů. Jde tedy většinou o bývalé krajské nemocnice.Vybaveny musí být právě bariérovým systémem přísné izolace pacientů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kanada hlásí další dvě oběti SARS

V Kanadě zemřeli ve středu další dva lidé na syndrom akutního respiračního selhání (SARS). Přesto se kanadské ministerstvo zdravotnictví domnívá, že dostává...

Výběr článků

Načítám