Hlavní obsah

Součková chce po Grossovi lepší ochranu záchranářů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Množícími se případy napadení záchranářů pacienty, kterým se snaží pomoci, se ve středu zabývala na svém jednání vláda. Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala ministra vnitra Stanislava Grosse o účinnější policejní ochranu zdravotníků před agresivními pacienty. Premiér Vladimír Špidla je zároveň vyzval, aby se společně pokusili nalézt řešení.

Foto: Petr Hejna

lom Velká Amerika

Článek

Obě ministerstva by měla zvážit, zda bude nutná nová právní úprava, která by přiznala zdravotníkům status veřejného činitele nebo zda bude stačit efektivnější ochrana a účinnější tresty proti útočníkům, informoval po jednání ministrů Jiří Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. "Žádný zdravotnický zákon, předpis nebo nařízení napadení zdravotníků nevyřeší. Je to věc prevence a represe v rámci úpravy trestního zákona, proto jsem dnes požádala vládu o podporu a přijetí účinných opatření při řešení právní ochrany před fyzickými útoky agresivních jedinců na lékaře," řekla Právu Součková. Neupřesnila ale, jak by to v praxi mělo vypadat.

Vinohradská výzva

Již po loňském útoku pacienta na lékaře-psychiatra, kdy napadený byl zmrzačen mačetou, lékaři Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přijali tzv. Vinohradskou výzvu, v níž apelují na politiky, aby zajistili ochranu zdravotníků před útoky pacientů. Výzvu už podepsalo přes 5000 zdravotnických zaměstnanců z mnoha nemocnic v republice a další podpisy chodí. "Ukazuje se, že je to vážný problém, který je třeba řešit," řekla Právu ředitelka Vinohradské nemocnice doktorka Marie Alušíková.

Reklama

Související články

Opilý muž zaútočil na záchranku

Šestatřicetiletý opilý muž napadl v sobotu večer v Praze-Kolodějích posádky dvou sanitních vozů, které poničil. Jeden záchranář skončil s otřesem mozku...

Výběr článků

Načítám