Hlavní obsah

Sokolům se na Broumovsku daří, dvě vyhlídky ochránci přírody kvůli hnízdění uzavřeli

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem sedm párů kriticky ohroženého sokola stěhovavého opět zahnízdilo na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. To podle odborníků zhruba odpovídá stavu, který zde byl ještě ve 40. letech minulého století. Pak počet těchto dravců začal ubývat, až zcela vymizeli.

Foto: Správa CHKO Broumovsko

Hnízdící sokol na Kočičích skalách na Ostaši

Článek

I přesto nemá populace sokola na Broumovsku vyhráno. Úspěšnost hnízdění nebyla loni příliš velká, mláďata se podařilo vyvést jen ve dvou lokalitách. Hnízdiště je proto třeba dále chránit a udržovat na nich klid.

Pro sokoly je typické, že si k hnízdění vybírají skalní dutiny, římsy a stará krkavčí hnízda, nejraději na holých vysokých skalách, odkud mají dobrý přehled o okolí. Tedy stejná místa, která pro jejich přírodní krásu vyhledávají turisté a horolezci.

Většina hnízd sokola stěhovavého se letos nachází poblíž skalních vyhlídek. Je proto velmi důležité, aby na nich návštěvníci zachovávali klid.
Petr Kuna, Správa CHKO Broumovsko

I když jsou skalní terény na Broumovsku rozsáhlé a ptáci tu mají na výběr stovky skalních věží, v tomto roce si sokoli přímo zamilovali turistické vyhlídky. To potvrdil Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

„Většina hnízd sokola stěhovavého se letos nachází poblíž skalních vyhlídek. Je proto velmi důležité, aby na nich návštěvníci zachovávali klid. Na dvou místech jsme dokonce museli přístup veřejnosti na dobu hnízdění uzavřít, protože hnízdo je těsně u vyhlídky a ptáci by nedokázali vysedět mláďata. Konkrétně to jsou okrajové vyhlídky na Kočičích skalách a vyhlídka Skalní divadlo nad Kovářovou roklí. Průchod po okolních stezkách je ale dále možný,“ uvedl Kuna.

Omezení pro turisty i horolezce

V přírodní památce Kočičí skály na Ostaši tak turisté mohou dojít po zelené značce až na Kočičí hrad nebo do Sluje Českých bratří. Horolezecká činnost je tu však době hnízdění ve vyznačeném okolí hnízda vyloučena.

Národní přírodní památku Polické stěny lze navštívit po všech turisticky značených trasách včetně těch, které vedou Kovářovou roklí a z Hvězdy na Supí hnízdo. Uchvacující výhled ze Skalního divadla i horolezecké výstupy v jeho okolí si turisté a lezci budou moci opět vychutnat přibližně od poloviny června.

„Když vše dobře dopadne, budou mít návštěvníci zážitek umocněný i pozorováním divokých sokolů. Tito dravci po vyvedení mladých obvykle na hnízdišti ještě nějakou dobu zůstávají a učí zde mláďata lovit. Pokud to podmínky jen trochu umožní, připravíme ve spolupráci s Lesy ČR na vhodných hnízdištích ukázky volně žijících sokolů s pomocí stativového dalekohledu a s odborným výkladem ještě před vylétnutím mláďat z hnízda,“ dodal Petr Kuna.

Reklama

Výběr článků

Načítám