Hlavní obsah

Šojdrová Babišovi z Řecka přivezla seznam sirotků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová v úterý ve Štrasburku oznámila, že má seznam dětí z uprchlických táborů v Řecku, kterým by mohla Česká republika pomoci a ujmout se jich. Šojdrová to uvedla v reakci na výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Již loni europoslankyně navrhla, aby se Česko o pět desítek syrských sirotků postaralo.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Článek

Šojdrová byla v Řecku minulý týden. „Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila řekněme výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl 'kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny',” řekla v úterý českým novinářům Šojdrová.

Seznam podle ní z pochopitelných důvodů neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily, které popisují jejich původ a situaci. Děti, které potřebují pomoc, nepocházejí přitom podle Šojdrové jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu.

S Hamáčkem se kvůli sirotkům sejde na počátku března.

Europoslankyně koncem října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný; tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti.

Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu. [celá zpráva]

Zviditelňuje se před volbami, kritizuje Okamura

Plán Šojdrové v úterý ve Sněmovně zkritizoval předseda SPD Tomio Okamura. Na tiskové konferenci zdůraznil, že syrské zákony neumožňují adopci.

„Postup paní Šojdrové je přímo protizákonný. Syrská vláda jasně vyzývala, že je schopna se postarat o nezaopatřené děti. Vyzvala nás, abychom pomohli stabilizovat situaci v Sýrii a aby o ně bylo postaráno v jejich prostředí,“ prohlásil Okamura.

Dodal, že SPD odmítá, aby byli sirotci přivezeni protizákonně do České republiky. Řekl, že Šojdrová se chce jen zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám