Hlavní obsah

Sociální demokraty rozlítil plán vlády sjednotit DPH

Právo, ada
Praha

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí se sjednocením sazby DPH na 20 procent, jak to připravuje Nečasova vláda. Pokud by ČSSD uspěla v příštích volbách, je připravena toto opatření zrušit a znovu se vrátit k zavedení snížené sazby. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Je to nepřijatelný a neodpovědný úder vlády,“ prohlásil Sobotka s tím, že zavedení jednotné sazby se výrazně dotkne nízkopříjmových rodin a ještě zhorší jejich finanční situaci.

Sobotka připomněl předvolební slib premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že jejich strany rozhodně nebudou zvyšovat daně.

Většina zemí má více sazeb DPH

„Sjednocení DPH je absolutním popřením toho, co Petr Nečas a Miroslav Kalousek říkali před volbami,“ uvedl Sobotka. Připomněl, že ke zdražení došlo už od 1. ledna 2008, kdy Topolánkova vláda zvýšila sníženou sazbu DPH z 5 na 9 procent.

„Během čtyř let to tak bude druhý výrazný nárůst cen těchto citlivých položek,“ prohlásil úřadující šéf soc. dem. K tomu dodal, že v Evropě má jednu sazbu DPH pouze Dánsko, většina zemí má dvě i tři sazby.

Soc. dem. podle místopředsedy Zdeňka Škromacha naopak ocenila, že Nečasova vláda v rámci příprav důchodové reformy ustoupila od povinného kapitálového spoření. „To byla jedna z podmínek, abychom o důchodové reformě jednali,“ prohlásil Škromach. Podle místopředsedy má ale soc. dem. problém s tzv. malou důchodovou reformou, kdy chce vláda kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit některé důchody tak, aby mohla přidat budoucím důchodcům s vyššími platy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám