Hlavní obsah

Sociální demokraté z Ostravy-Poruby zrušili členství primátorovi Kajnarovi

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Počtem 101 ze 120 hlasů zrušili v pondělí v podvečer sociální demokrat z Ostravy-Poruby členství v místní organizaci bývalému krajskému šéfovi strany a primátorovi Ostravy Petru Kajnarovi.

Foto: Profimedia.cz

Primátor města Ostravy Petr Kajnar

Článek

„Čtrnáct hlasů bylo proti, tři hlasovací lístky byly neplatné a jeden nebyl odevzdán,“ sdělil Právu předseda místní organizace (MO) ČSSD Poruba a porubský starosta Lumír Palyza.

Zrušení členství musí nyní podle stanov do 60 dní projednat Okresní výkonný výbor (OVV) ČSSD v Ostravě s tím, že o tom musí hlasovat tři pětiny všech členů OVV. Pokud by se chtěl Kajnar proti rozhodnutí členské schůze odvolat, může tak učinit k okresní konferenci. Pokud i ona potvrdí hlasování porubských sociálních demokratů, přijde Kajnar nejen o členství v MO ČSSD Poruba, ale i členství v samotné sociální demokracii.

Vyloučen za žaloby kvůli kandidátce

Důvod ke zrušení primátorova členství v porubské organizaci soc. dem. byl jednoznačný.

„Bylo to hlavně podávání žalob a předběžného opatření na kandidátku v předvolební době, což ČSSD poškodilo,“ vysvětlil Palyza. Ten odmítl, že spolu se zrušením členství by sociální demokraté v Porubě jednali i o tom, zda má Kajnar opustit funkci primátora. „Rozhodování o členství a o výkonu funkce zastupitele jako mandátu je zcela odděleno, to v tuto chvíli neřešíme.“ 

Důvodem ke zrušení členství byly žaloby a podání návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by soud pozastavil platnost moravskoslezské kandidátky ČSSD v předčasných parlamentních volbách. „Nekomunikuje s námi, za poslední dva roky byl asi na čtyřech z 12 schůzí,“ uvedl předseda porubské ČSSD. 

Kajnar: Reakce ČSSD je tristní

Kajnar se pondělní členské schůze nezúčastnil. Na rozhodnutí spolustraníků ale reagoval tak, že zváží, zda se proti zrušení členství odvolá.

„Myslím, že je docela tristní reakce sociální demokracie, že v okamžiku, kdy upozorním na to, že v ní něco nefunguje, že se nerespektují stanovy a porušují pravidla, tak mě vyloučí. To ukazuje na to, že taková strana na tom není dobře,“ doplnil a dodal, že uvažuje i nad tím, zda má smysl v takové straně zůstat.

Hlasování se z pozice řadového člena MO ČSSD Poruba zúčastnil i hejtman a krajský šéf moravskoslezské sociální demokracie Miroslav Novák. „Ten výsledek hlasování je všeříkající,“ naznačil.

Přiznal, že po svém zvolení krajským předsedou se pokoušel s Kajnarem mluvit, ale bez úspěchu. „Osobně podání žaloby považuji za věc, která je hraniční, která je nesprávná. Myslím si, že to jsou věci, které by se ve straně dít neměly. Petr Kajnar při našich rozhovorech setrval na svém názoru a potom už nebylo o čem diskutovat,“ řekl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám