Hlavní obsah

Sociální demokraté by s komunisty měli ve Sněmovně pohodlnou většinu

Právo, Novinky, jas, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ve volbách do Sněmovny by v říjnu vyhrála ČSSD, která by dostala 40 procent hlasů. Druhá by skončila ODS se ziskem 26,5 procenta. Sociální demokraté oproti minulému měsíci posílili o šest procentních bodů, ODS 2,5 procentního bodu ztratila. Komunisté získali 14,5 procenta. Jasnou většinu by tak se 114 mandáty měla levice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Volební model v říjnu 2008.

Článek

Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Sociální demokracie by v 200členné Sněmovně získala odhadem 84 křesel, ODS 55, komunisté 30, lidovci 17 a zelení 14. Vzniknout by tak mohla například menšinová vláda ČSSD, která by se mohla opřít o hlasy komunistů.

Přesný počet mandátů nelze na základě průzkumu propočítat, pravděpodobně by však podle současného volebního systému měly sociální demokraté a ODS o něco více než v uvedeném propočtu, zatímco lidovci a zejména zelení by na tom byli hůře.

Komunisté lehce posílili, lidovci a zelení ztratili

Podle volebního modelu by KDU-ČSL získala 8,5 procenta a zelení sedm procent.

Lidovci v porovnání se zářím o jeden procentní bod posílili, komunisté 1,5 a zelení dokonce tři procentní body ztratili.

Výzkum se uskutečnil od 6. do 13. října, tedy ještě před krajskými a senátními volbami, v nichž zvítězila ČSSD. Výsledky nejsou tímto faktem ovlivněny. Stejně tak se do nich nepromítla ani skutečnost, že vláda premiéra Mirka Topolánka ustála minulý týden ve Sněmovně hlasování o důvěře.

Úspěch ČSSD souvisí se zdařilou kampaní, míní politolog

Politolog Tomáš Lebeda si posílení ČSSD vysvětluje mimo jiné i tím, že její kampaň před krajskými a senátními volbami byla efektivní a reflektovala celospolečenská témata. "Není to nic až tak překvapivého a souvisí to s celkovou náladou ve společnosti, která se projevila právě u krajských a senátních voleb," dodal Lebeda.

Důležitým kritériem je podle něj také volební účast. "Ze zkušenosti víme, že čím vyšší volební účast, tím vyšší jsou i preference ČSSD," řekl politolog s tím, že toto se ukázalo u zmiňovaných krajských a senátních voleb, které se těšily nebývalé účasti voličů, a v nichž ČSSD zvítězila.

Volební model simuluje reálné rozvržení hlasů v hypotetických volbách, nezahrnuje tedy ty, kteří by se jich nechtěli zúčastnit. Podle výzkumu by se voleb zúčastnilo 62 procent oprávněných voličů.

Volební model v říjnu 2008 (v %)
1/086/089/0810/08
ČSSD35373440
ODS2827,52926,5
KSČM16,515,51614,5
KDU-ČSL6,57,57,58,5
STRANA ZELENÝCH11,510,5107
Zdroj: CVVM

Při výzkumu bylo osloveno 834 občanů České republiky starších 15 let, volební právo mělo 788 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám