Hlavní obsah

Sociální demokraté a komunisté ze severu Moravy podepsali koaliční smlouvu

Právo, Pavel Karban

ČSSD bude mít v Moravskoslezském kraji hejtmana a čtyři náměstky, komunisté obsadí tři posty náměstků, z toho jeden bude neuvolněný. V krajské radě bude sedm míst patřit sociálním demokratům a čtyři místa KSČM. Přesně takové rozdělení funkcí obsahuje koaliční smlouva mezi oběma levicovými stranami, kterou v Ostravě ve čtvrtek v podvečer podepsalo 41 ze 44 zastupitelů vzešlých z říjnových krajských voleb.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lídři ČSSD a KSČM Miroslav Novák (vlevo) a Josef Babka

Článek

„Předmětem koaliční dohody jsou personální otázky, procedury volby na ustavujícím zastupitelstvu a programové teze s tím, že programové prohlášení rady bude schváleno do 31. ledna 2013,“ uvedl budoucí hejtman a lídr ČSSD Miroslav Novák.

Dodal, že levicová koalice například garantuje zachování zdravotnictví v krajských rukou i rozsahu sociálních služeb, podporu učňovského, středního a vysokého školství nebo řadu opatření v dopravní infrastruktuře kraje. „Jsou to věci, které vychází z programu obou našich stran,“ doplnil.

Babka bude neuvolněným náměstkem

Neuvolněným náměstkem hejtmana, který bude zodpovědný za legislativu, místopředsedou Bezpečnostní rady kraje a statutárním zástupcem bude volební lídr KSČM Josef Babka. Podle Nováka další post náměstka, i když neuvolněného, krajský rozpočet v žádném případě nezatíží.

Sám Babka řekl, že za funkci mu bude náležet měsíční odměna ve výši zhruba 150 korun. „Vycházel jsem z výsledků voleb, z volání svých členů, koaličních partnerů a novinářů, abych se ujal významnější pozice, než byl člen rady,“ zdůvodnil, proč pozici sedmého náměstka hejtmana vzal.

Volby v Moravskoslezském kraji ovládla ČSSD, získala 27,4 procent a 24 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM (22,78 procent a 20 mandátů) a třetí ODS (9,92 procent a 9 mandátů). Do zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (8,6 procent a 7 mandátů) a Nezávislí (7,72 procent a 5 mandátů).

Výběr článků

Načítám