Hlavní obsah

Soc. dem. podcenila inteligenci voličů, může mít i 40 procent, napsal Sobotka

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už odpověděl na deset otázek, které kandidátům na post lídra oranžových dala skupina intelektuálů. Sobotka napsal, že soc. dem. doposud komunikovala jazykem orientovaným na sociálně nižší vrstvy a teatrálním marketingem podceňovala inteligenci i kulturní úroveň voličů. Pokud bude ČSSD radikální alternativou k neoliberální politice, podle Sobotky může zvýšit voličský potenciál až k hranici 40 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

„Jazyk, kterým soc. dem. doposud komunikovala svoje programové představy, byl příliš orientován na sociálně nižší vrstvy, přičemž používaný typ argumentace i výrazové prostředky (teatrální politický marketing, „cirkus“) poněkud podceňoval inteligenci i kulturní úroveň voličů,“ napsal Sobotka, který tak zkritizoval barnumské kampaně, které jeho strana vedla, když v jejím čele stál Jiří Paroubek.

Soc. dem. musí podle Sobotky hledat nové spojence mimo svůj tradiční elektorát manuálně pracujících voličů. Píše proto o nutnosti odstranit deficit týkající se forem komunikace se střední vrstvou. Pokud jde o zvyšování koaličního potenciálu ČSSD, Sobotka nevidí řešení v nadbíhání vládním stranám. „Ani v jedné straně současné vládní koalice nevidím možného ideového programového spojence,“ sdělil.

Spojenci by mohli být zelení a lidovci

V případě, že se bude ČSSD prezentovat jako radikální alternativa vůči neoliberální politice, může podle Sobotky výrazně zvýšit svůj volební potenciál až k hranici 40 procent. Za zajímavé partnery považuje lídr ČSSD Stranu zelených a lidovce. „Ačkoli bychom neměli být rádi, že nám na politické scéně vznikají další političtí konkurenti, přesto bychom přivítali, kdyby se KDU-ČSL a Strana zelených dostaly opět do Poslanecké sněmovny jako naši případní koaliční spojenci,“ uvedl.

V případě KSČM se Sobotka domnívá, že pokud bude soc. dem. radikální alternativou vládě a důslednou levicovou stranou, komunisté v jejich současné podobě odejdou během dvou až tří volebních období z celostátní politické scény.

„Pokud by přehodnotili svou kontroverzní minulost a definitivně se zbavili bolševických a protievropských reziduí, mohli by se stát po reformách koaličním partnerem. Komunisté jsou demokraticky volenou součástí naší současné politické scény a není možné to ignorovat,“ doplnil Sobotka.

Sociální stát nevyžaduje zásadní revizi

Úřadující lídr v odpovědích brání sociální stát a odmítá jít třetí cestou ve stylu Tonyho Blaira. „Nedomnívám se, že model sociálního státu 20. století vyžaduje nějakou zásadní hodnotovou revizi, s výjimkou jeho žádoucí transformace na celoevropskou úroveň. Spíše musíme změnit náš přístup k jeho financování a požadavkům na efektivitu, kvalitu jeho fungování,“ soudí Sobotka.

Věnuje se i problematice zadlužování. Soc. dem. podle Sobotky musí přestat s politikou snižování daní. Píše o zrušení rovné daně, obnovení progresivních daní s více pásmy, zvýšení firemních daní, zlepšení mechanismu výběru daní a omezení úniků, včetně zavedení majetkových přiznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám