Hlavní obsah

Sobotkova vláda nás vede do socialistického pekla, kritizoval Fiala povinnou předškolní docházku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zavedení povinného posledního roku mateřské školy v úterý zkritizoval předseda ODS a exministr školství Petr Fiala. Cílem novely, kterou v úterý projednala Sněmovna, je připravit pětileté děti na zahájení povinné školní docházky. Podle Fialy se však stát snaží lidem jenom určovat, jak se mají chovat. Poslanci nakonec návrh poslali do druhého kola.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

„To, co je předloženo, je jedním z dalších důkazů toho, kam nás vede Sobotkova vláda. Vede nás do socialistického pekla. Stát nám má určovat, jak se máme chovat, stát nás má vychovávat,“ kritizoval Fiala.

Návrh na povinné předškolní vzdělávání, které by mělo být zavedeno od září 2017, není podle něj ničím podložen. Argumentoval také tím, že zařízení, která zprostředkovávají předškolní vzdělávání, navštěvuje přes 90 procent dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Musíme k tomu tedy nutit rodiny, které děti připravují doma? Není pro to důvod,“ komentoval předseda občanských demokratů. Novela navíc podle něj zkomplikuje život ředitelům škol.

Lidovci novelu školského zákona respektují, ale zdůrazňují nutnost možnosti individuálního vzdělávání. „Je pro nás nepřijatelné, aby děti, které chodí do lesních mateřských škol, dva roky chodily do lesní mateřské školy a pak musely jinam. Je to nutné vyřešit tak, aby docházku dokončily ve své mateřské škole,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Ministerstvo chce eliminovat znevýhodnění

Ministerstvo školství, které novelu předkládá, jí chce přispět k tomu, aby všechny děti v první třídě začínaly na stejné čáře.

„Podle řady odborných názorů má zejména v případě dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí kvalifikované a pravidelné vzdělávání dětí od raného věku velký potenciál eliminovat některá znevýhodnění, která si děti přinášejí z rodiny, a zvýšit jejich vzdělávací šance,“ píše se v důvodové zprávě.

Dětí, kterým je šest let a nenavštěvují přípravnou třídu ZŠ ani mateřskou školu, je v současné době zhruba deset procent.

Povinná maturita z matematiky

Návrh, který mají poslanci na stole, počítá také se zavedením povinné maturity z matematiky od roku 2021. Té se Fiala nebrání, postrádá však širší debatu.

„Nebráním se debatě o maturitě z matematiky. Ale nesmí se začínat od konce. Pokud chceme zlepšit výuku matematiky, tak nemůžeme začít tím, že zavedeme povinnou maturitu. Musíme jinak přistupovat k tomu, jak se matematika učí,“ dodal.

Nepřítomnost Babiše kritizují poslanci

Zákonodárci se mají v úterý také věnovat vyššímu zdanění hazardu, kvůli kterému svolala vládní koalice mimořádnou schůzi. Té se však nebude účastnit ministr financí Andrej Babiš, který měl vládu jako předkladatele zastupovat. Šéf hnutí ANO je totiž s dětmi na dovolené v Dubaji.

Právě to někteří poslanci také zkritizovali. „Uráží mě, jakým způsobem se jedná s Poslaneckou sněmovnou. Vládní koalice si prosadila mimořádnou schůzi. Následně ministerstvo připravilo vládní návrh, neposlalo to včas a na té schůzi navíc není předkladatel,“ pustil se do Babiše Fiala.

Také Miholovi vadí, že se Babiš jednání o hazardu nezúčastní. „Nepřítomnost pana ministra financí mě mrzí,“ prohlásil.

Babiš v úterý zaslal prohlášení, ve kterém tvrdí, že chtěl, aby se mimořádná schůze konala ve čtvrtek 29. října. „Na pondělí a úterý jsem měl dopředu nahlášenou dovolenou s dětmi. Pan premiér má ale dovolenou nahlášenou na čtvrtek a pátek, stejně jako celá řada dalších poslanců. Proto jsme se na vládě domluvili, že zákon načte jiný ministr. Nevidím v tom žádný problém,” sdělil.

Podle rozhodnutí kabinetu Babiše zastoupí ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám