Hlavní obsah

Sobotka: Věřím, že naše strana bude sestavovat vládu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo řekl, že věří, že právě jeho strana bude po volbách sestavovat vládu. Sedm let se na to prý připravovala v opozici. Řekl také, že by měl obavu opřít vládu o stranu typu ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Neznepokojují vás volební preference ČSSD, které se pohybují podle většiny agentur pod vysněnými 30 procenty?

Myslím si, že preference jsou jedna věc a rozhodnutí voličů druhá. Pevně doufám, že se nám podaří v těch zbývajících dnech, které jsou před námi, přesvědčit občany, aby dali soc. dem. silný mandát.

Rozpliznout podporu mezi několik stran, které se budou ve Sněmovně v příštích letech hádat, podporovat malé strany, které budou mít maximálně nějaký vydírací potenciál, to není cesta ke stabilní, funkční, akceschopné vládě. My usilujeme o stabilní, silnou vládu na čtyři roky, a proto si chceme říci občanům v příštích dnech o naprosto jasný a silný mandát.

Podle aktuálního průzkumu STEM ovšem nedá levice, tedy ČSSD a KSČM, ve Sněmovně dohromady většinu 101 hlasů.

My jsme teď v předvolební situaci, kdy jeden výzkum stíhá druhý. Některé si i vzájemně odporují. Rozhodující bude hlas občanů. Doufám, že lidé umožní v příští Sněmovně vytvořit levicovou většinu tím, že dají hlas ČSSD.

V tomto směru rozesíláte mobilizační dopis miliónům domácností. Není právě tento list výrazem obav z volebního výsledku?

Takovéto oslovení občanů je zcela na místě. My jim chceme dát všechny potřebné informace pro jejich rozhodování, které určitě není jednoduché. Řada lidí ještě váhá. My tímto dopisem chceme dát lidem možnost, aby se ve finále rozhodli pro silnou a stabilní vládu ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Pokud ČSSD dopadne jako v roce 2010, tedy že zvítězí, ale nebude schopna sestavit vládu, hovoříte o osobní odpovědnosti celého vedení. Znamená to, že se za takové situace bude konat mimořádný sjezd?

Především doufám, že taková situace nenastane. Věřím v to, že soc. dem. volby vyhraje a vládu sestaví. Koneckonců, pro celou republiku by to bylo nejlepší řešení. Nevidím tady žádnou jinou stranu, která by byla schopna nejenom změnu slíbit, ale také změnu zorganizovat. A ono změnu zorganizovat na vládní úrovni není jednoduchý úkol.

My máme odborníky, máme program, jsme připraveni. Koneckonců jsme se na to připravovali sedm let v opozici.

Zmiňoval jsem pouze alternativu, která je teoreticky k dispozici. Pokud by soc. dem. zůstala v opozici i další čtyři roky, tak by to podle mého názoru byl námět pro širší vnitrostranickou diskusi, včetně například mimořádného sjezdu ČSSD. Tam by současné vedení strany dalo své funkce k dispozici. Ale nemyslím si, podle svých kontaktů s občany, na náměstích, na návsích, teď během kampaně, že by soc. dem. hrozil volební výsledek z roku 2010. Myslím si, že posílíme. A doufám, že získáme skutečně silný mandát.

Takže jste optimistou.

Jsem optimistou. Vyplývá to nejen ze sond veřejného mínění, ale také z mého každodenního kontaktu s občany.

Podle průzkumů sílí hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Například zde na jižní Moravě nebo i na té severní je na druhém místě volebního potenciálu. Jak si to vysvětlujete?

Pokud se podíváme na intenzitu kampaně, tak ta v případě ANO výrazně přesahuje nasazení všech ostatních stran. Mně to velmi připomíná Věci veřejné v roce 2010. Tehdy tam byl také bezchybný marketing, velké peníze, velkorysé sliby, ale za tím nebyla schopnost tyto věci dotáhnout do konce a zrealizovat.

Myslím si, že ANO je v podobné situaci. Jako jiná hnutí tohoto typu může na okamžik zaujmout, připoutat pozornost, ale za rok za dva bude zřejmé, že nemá síly, aby naplnilo přísliby, které teď občanům dává.

Platí, že vy spolupráci s ANO vylučujete?

Chci jasně říci, že pokud lidé dají hlas ČSSD, tak to nikdy nebude hlas pro TOP 09 a nikdy to nebude hlas pro ODS. A pokud jde o strany typu ANO, nevíme přesně, kdo všechno se dostane do Sněmovny a v jaké síle. Já se pouze obávám o takovéto politické strany opřít vládu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc

Viděli jsme, jak dopadl Petr Nečas s Věcmi veřejnými. Obávám se, že tyto strany neunesou vládní odpovědnost, dřív nebo později se rozhádají, rozpadnou. A to by podlomilo akceschopnost a stabilitu celé vlády. Nevylučuji spolupráci na schvalování zákonů, ale vidím jako velké riziko o tyto nestabilní subjekty opírat akceschopnou a funkční vládu, o kterou soc. dem. usiluje.

Sám jste zmínil TOP 09. Vy jste si zakázali vládní spolupráci s touto stranou a s ODS. Ale co třeba tichá podpora vaší vlády ze strany TOP 09, přichází v úvahu?

Myslím, že to je v zásadě jedno, protože vláda bude muset provést demontáž nepovedených a chaotických reforem, které tady byly realizovány vládou ODS a TOP 09. Těžko se přitom můžeme opírat o podporu takovéto strany, ať už by byla veřejná, tichá, nebo jakákoliv jiná.

Pokud máme dotáhnout do konce náš program a splnit závazky voličům, prostě musíme mít podporu jinde, tak, aby nás neomezovala například z hlediska rušení poplatků ve zdravotnictví, zavedení daňové progrese, prosazení registračních pokladen.

Vaši straničtí stoupenci, třeba stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, se netají velmi kritickým vztahem k prezidentu Zemanovi. Budete ho nějak krotit, když už říkáte, že chcete spolupracovat s Hradem, že nechcete válčit?

Myslím, že i mezi našimi voliči jsou lidé, kteří mají k Miloši Zemanovi kritičtější pohled. Je to přirozená věc. Nemyslím si ale, že by názory jednotlivých členů soc. dem. nebo našich potenciálních ministrů měly komplikovat rozumnou řeč a komunikaci, spolupráci s prezidentem republiky.

Myslím si, že by soc. dem. voliči těžko pochopili, kdyby se příští vláda, místo aby věnovala energii například podpoře hospodářského růstu nebo opatřením proti daňovým únikům, soustředila na nějaké žabomyší spory s prezidentem. Chci ujistit občany, že tohle nehrozí.

Hovoříte k prezidentovi nesmírně vstřícně. Vy skutečně věříte, že vás jmenuje premiérem?

Pokládám za zdravé pro demokracii, aby se střídaly levicové a pravicové vlády. Pokládám za jediný možný legitimní postup, pokud prezident pověří sestavením vlády předsedu vítězné politické strany. Teprve pak by měli následovat zástupci dalších politických stran, podle toho, jakou získali podporu voličů. Jestliže volby vyhraje ČSSD, je zcela běžné, že by prezident republiky pověřil sestavením vlády předsedu ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka na předvolebním plakátu ČSSD

Aby bylo jasno o budoucím možném vládním aranžmá. Je to tak, že vaší preferovanou variantou je menšinová vláda soc. dem. s podporou KSČM, případně lidovců?

Preferovanou vládou je taková vláda, která umožní realizovat maximum z našeho volebního programu. Nebráníme se myšlence, že by naše jednobarevná vláda získala podporu KSČM. Nebráníme se jednání s dalšími stranami, ale vždycky budou důležité programové cíle, naše svoboda a schopnost jich dosahovat a garantovat jejich naplnění občanům a našim voličům.

Cílem bude taková vláda, která bude stabilní, bude schopna realizovat soc. dem. program. A dokážeme si představit, že bude založena na dohodě s parlamentním klubem KSČM.

Politika je věc hodně pragmatická. Co můžete komunistům nabídnout, když se budete ucházet o jejich podporu?

Politika není jenom pragmatická věc, politika je také o tom, aby politické strany realizovaly program, díky kterému byly zvoleny. Tady vidím řadu společných bodů, koneckonců, obě naše strany byly v opozici a vyhraňovaly se podobným způsobem vůči politice Nečasovy a předtím ještě Topolánkovy vlády.

Domnívám se, že je tady řada bodů, na kterých se nepochybně shodneme, například zrušení poplatků ve zdravotnictví, které navrhuje soc. dem. už od roku 2008. Zatím jsme neměli dostatek hlasů, abychom toto opatření mohli dotáhnout do konce. Věřím, že najdeme programovou shodu, a že KSČM podpoří levicově orientovanou vládu. Alternativou je vždycky už pak středové nebo pravicovější řešení.

ČSSD se hodně vyhraňuje vůči Straně práv občanů – zemanovci. Nelikvidujete si tím vlastně sami svého možného partnera?

Mám pocit, že zemanovci se likvidují spíše sami vnitřními spory. Lidé nevolí rozhádané strany. Myslím si, že pravděpodobnost, že zemanovci budou ve Sněmovně, se v čase snižuje. Lidé by podle mého názoru neměli tříštit hlasy a měli by, pokud chtějí volit levicovou stranu, podpořit ty strany, které se do Sněmovny skutečně dostanou.

Před časem jste uvedl, že naplnění volebních slibů by přišlo na zhruba 40 miliard korun. Kde je chcete vzít, to si ty peníze vytisknete?

Je zřejmé, že naše opatření budou podpořena také zvýšením pravidelných příjmů státního rozpočtu. Jsme jedna z mála stran, která hovoří, že program také bude potřeba z něčeho uhradit.

Navrhujeme pohyby u daní z příjmu právnických osob, včetně zavedení druhého pásma. Navrhujeme opatření proti daňovým únikům, na prvním místě je plošné zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání. Navrhujeme tedy trvalý návrat k daňové progresi.

Tohle všechno jsou opatření, která by měla mobilizovat pravidelné příjmy státního rozpočtu. Oproti nim chceme prosadit výdajová opatření, ať už je to návrat k plné valorizaci penzí, posílení investic státu tak, aby se podpořil vyšší hospodářský růst, nebo třeba zajištění prostředků pro zdravotnictví tak, aby se vyřešila stávající krize.

Volič se tedy nedočká toho, že po volbách řeknete: bohužel, peníze nejsou, nemůžeme nic splnit?

My naše programové body budeme plnit tak, aby nedošlo k překročení deficitu veřejných rozpočtů ve výši tří procent HDP. Budeme současně měnit zákony a budeme zvyšovat příjmy státu. Chceme se soustředit zejména na podporu hospodářského růstu a vytváření nových pracovních míst. Naším největším nepřítelem je vysoká nezaměstnanost, 550 tisíc lidí bez práce je číslo, se kterým se soc. dem. nehodlá smířit.

Pokud ČSSD zvítězí, zahájíte hned v sobotu 26. října vyjednávání o nové vládě?

Když lidé dají silný mandát ČSSD, vyhrajeme volby, určitě zahájíme ještě v sobotu jednání s dalšími stranami, které se dostanou do Sněmovny.

Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst v sobotním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám