Hlavní obsah

Sobotka tradičně poobědval se Zemanem v Lánech a zapsal se do pamětní knihy

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí společně se svojí manželkou Olgou přijel do Lán, aby zde poobědval s prezidentem Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou. U sváteční tabule měli společně bilancovat uplynulý rok a mluvit o tom nadcházejícím.

BEZ KOMENTÁŘE: Odjezd premiéra Bohuslava Sobotky z LánVideo: Novinky

 
Článek

První pár uvítal manžele Sobotkovy ve Sloupové síni. Oběd se konal od 13.00 a trval dvě hodiny. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka byla jako předkrm pražská šunka od kosti s křenem a lánským pečivem, následovalo dančí na smetaně a citronový sorbet jako dezert. Toto menu je téměř totožné s loňským, pouze tatarák z lososa coby předkrm nahradila šunka.

Po skončení novoročního oběda se premiér i jeho žena zapsali do pamětní knihy zámku v Lánech. Následně odjeli, aniž by premiér hovořil s novináři.

Očekávaným tématem u oběda měly být i prezidentské volby. Jak Sobotka řekl v neděli České televizi (ČT), pokud ve vnitrostranickém referendu vybere ČSSD za kandidáta na prezidenta Zemana, vedení to bude respektovat.

„Vedení sociální demokracie by názor členské základny mělo respektovat,“ uvedl v neděli v ČT Sobotka. Dodal, že ve vnitrostranickém referendu, které se má konat v první polovině roku 2017, by se nemělo hlasovat pouze o sociálnědemokratických kandidátech na prezidenta, ale měl by se tam probrat každý, kdo oznámil svoji kandidaturu na prezidenta nebo ji v následujících měsících oznámí.

Při vší úctě k volbě prezidenta republiky rozhodující pravomoci má vláda či předseda vlády.
Premiér Bohuslav Sobotka o sněmovních volbách<br/>

„Počkáme si, jestli Miloš Zeman ohlásí svoji kandidaturu, pokud ano, tak ho zařadíme,“ dodal. Zeman v minulosti uvedl, že zda se bude znovu ucházet o post prezidenta republiky, oznámí v březnu tohoto roku. Prezidentské volby se pak budou konat na počátku roku 2018.

Sobotka přiznal, že důležitější pro něj jsou volby do Poslanecké sněmovny, které se budou konat na podzim letošního roku. „Při vší úctě k volbě prezidenta republiky rozhodující pravomoci má vláda či předseda vlády. Vláda rozhoduje o životních podmínkách obyvatel,” sdělil Sobotka.

Jednání o vetu i bezpečnosti

Ještě v neděli uvedl, že při novoročním obědě se nebudou bavit pouze o státních záležitostech, ale podělí se i o zážitky z vánočních svátků, tedy z uplynulých dnů. Naznačil, že by s prezidentem chtěl probrat i některá veta, konkrétně veto zákona o střetu zájmů.

Zeman zákon o střetu zájmů vetoval v prosinci s tím, že je podle něj v rozporu s ústavou. Zákon, který je také přezdívaný lex Babiš, má zabránit, aby členové vlády vlastnili média nebo podnikali. Zeman uvedl, že pokud Sněmovna jeho veto přehlasuje, je připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely zákona o střetu zájmů s Ústavou České republiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd premiéra Bohuslava Sobotky do LánVideo: Novinky

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček naznačil, že u jídla se bude také probírat bezpečnostní situace v Evropě a vývoj České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám